Triatlonska zveza Slovenije – Alanya, 16. junij

Včeraj smo bili v Alanyji priča prvemu nastopu paratriatlonca na velikih tekmovanjih. Alen Kobilica je nastopil v paratriatlonu, ki obsega 750 m plavanja, 20 km kolesarjenja in 5 km teka.

Tekmoval je več kot odlično in na tekmovališču zasedel 4. mesto, a zaradi napake in neupoštevanja 15 sekundne kazni (penalty box), je bil po prihodu v cilj diskvalificiran. Po mnenju slovenske ekipe je do kazni prišlo zaradi napake sodnikov, a ker so pravila glede upoštevanja že izrečene kazni enoznačna, pritožba po tekmovanju ni zdržala (beri: če bi odsedel 15 sekundno kazen, potem bi pritožba verjetno uspela in teh 15 sekund bi bilo odštetih od končnega rezultata). Vodnik (guide) Alena je Peter Harnold, ki je odlično opravil nalogo.

Paratriatlon je popolnoma nova disciplina in zato smo priča nenehnim spremembam v pravilih. Tako je v kategoriji tri6A je štartalo 8 posameznikov, saj so bili slabovidni in slepi razdeljeni v dve kategoriji. Po plavanju je imel Alen slabe pol minute zaostanka za vodilnim. Menjavo je opravil brez napake in na kolesu obdržal dobro pozicijo. Na teku, kjer se je pokazalo, da so prav tukaj velike rezerve, pa je pritekel do 4. mesta. Od medalje ga ni ločilo prav veliko, prav tako pa je bil 5. uvrščeni zgolj nekaj sekund za njim. In prav to pomeni, da je paratriatlon zelo atraktiven in dinamičen, kar je zelo dober obet za razvoj tega športa.

Na drugi strani je to zelo mlad šport, ki se še razvija in zato smo priča nenehnemu spreminjanju pravil. In zaradi še nekoliko ohlapnih pravil je prišlo na koncu do diskvalifikacije kar 4 izmed 8 tekmovalcev. Nekaj diskvalifikacij je bilo upravičenih, druge so bile sporne, a dejstvo je, da se moramo kot organizacija proaktivno vključiti v razvoj športa in predvsem postaviti pravila, da se dikvalifikacije preprečijo. Samo kot zanimivost: prav vsi tekmovalci, ki so bili na velikem tekmovanju prvič, so bili diskvalificirani.

Če sklenemo bili smo priča, da je Alen konkurenčen za najvišja mesta v evropskem prostoru in ker je prav evropski prostor v paratriatlonu najmočnejši, se že veselimo Svetovnega prvenstva, ki bo med 11. in 15. septembrom v Londonu.

 

Rezultati

Print Friendly, PDF & Email