V ljubljanskem kliničnem centru je včeraj zavoljo težav s srcem v 59. letu starosti umrl Jože Banfi, najuspešnejši slovenski paraolimpijski športnik. Nazadnje je deloval kot selektor nizozemske ženske reprezentance v sedeč odbojki.

0408_banfi_joze_02Začel v Kamniku

Banfi se je začel s športom invalidov baviti po nesreči, kjer je izgubil obe nogi. Po bivanju v Zavodu za invalidno mladino v Kamniku, danes pa Centrom za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje, se je navdušil za namizni tesni, sedečo odbojko in plavanje.

Šest medalj

Na paraolimpijskih igrah je nastopal šestkrat. Na teh največjih športnih prireditvah za invalidne osebe je osvojil 6 medalj, to je tri zlate, eno srebrno in dve bronasti. Tri zlate. V plavanju so takrat te medalje pomenile tudi svetovne rekorde. Po uradnih podatkih je s temi rezultati eden od treh slovenskih športnikov olimpijcev/paraolimpijcev, ki jim je to do danes uspelo (poleg Leona Štuklja in Franja Izlakarja). Ob tem je na svetovnih in evropskih prvenstvih osvojil skupno še 14 medalj. Osemkrat je bil kot igralec državni prvak Nizozemske v sedeči odbojki. Z ostalih tekmovanje se je vrnil z več kot 50 odličji, prejel pa je tudi Bloudkovo nagrado.

Jože Okoren, podpredsednik ZSIS-POK: »Bil je velik vzornik mladim, uspešno pa se je udejstvoval na vseh področjih.«

Simon Božič, selektor slovenske reprezentance v sedeči odbojki: »Izgubil sem dobrega prijatelja in velikega prijatelja sedeče odbojke. Šport je ob tej boleči izgubi ostal brez izjemnega človeka.«

Na tem mestu v imenu ZSIS-POK izrekamo družini in svojcem iskreno sožalje.

:: Več o Jožetu Banfiju pa v zgodbi na Rtvslo.si, odkoder je tudi dodana fotografija (foto: Miro Štebe)

Print Friendly, PDF & Email