Darko Đurić (50 m, 100 m, 200 m, prosto in 50 m delfin), Alen Kobilica (50 m prosto in 200 m prosto) ter Aleš Sečnik (100 m prosto in 50 m delfin) bodo branili barve Slovenije na plavalnem svetovnem prvenstvu Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC), ki bo v kanadskem Montrealu med 12. in 18. avgustom. Reprezentanca odhaja na pot v četrtek, 8.8.

Minuta molka za legendo

Pred predstavitvijo reprezentance so se vsi zbrani z minuto molka poklonili Jožetu Banfiju, ki je v soboto umrl v ljubljanskem UKC-ju. Banfi je bil s šestimi medaljami na paroalimpijskih igrah najuspešnejši slovenski paraolimpijec.

Srečno na poti in v bazenu je uvodoma zaželel predsednik ZSIS-POK Damijan Lazar: »Želimo si vrhunskih rezultatov, saj nam bodo le ti v pomoč pri medijski promociji športa invalidov. Na ZSIS-POK smo se potrudili, da smo plavalcem omogočili dobre pogoje, še naprej pa si bomo prizadevali za dodatno izboljšavo statusa športnikov invalidov.« Za tem so besedo dobili športniki.

IMG_0780

Đurić v dobri formi

»Zaradi poškodbe rame sem imel dokaj dolg premor in nato veliko nihanj v tej sezoni. V zadnjih mesecih pa sem že v formi in zadnji časi so celo boljši, kot pred paraolimpijskimi igrami lani v Londonu, zato so pričakovanja na SP visoka,« je dejal Đurić, ki je navdušil na paraolimpijskih igrah v Londonu. Z Otoka se je vrnil s štirimi preboji v finale, kjer je zasedel enkrat 4., dvakrat 5. in še 6. mesto. Odličje je osvojil leta 2011 na EP v Berlinu, kjer je bil 2. na 50 m delfin.

Dobri obeti Sečnika

»Za mano je sezona vzponov in padcev. Veliko sem delal, več kot prejšnja leta. To se še ni pokazalo in mislim, da bom na SP uspel dobro plavati in pokazati sadove trdega dela,« je povedal Sečnik pred odhodom. Leta 2010 je Sečnik na svetovnem prvenstvu v Eindhovni končal 10. na 50m delfin, v finalu te discipline pa je bil na EP pa leta 2011, ko je v Berlinu zasedel sedmo mesto. Lani je v Franciji dosegel svetovni rekord v kategoriji S2 na 50 m delfin.

Debitant Kobilica

»Moja pričakovanja so enostavna, saj sem bil doslej le na enem velikem tekmovanju. Na EP leta 2011 sem bil diskvalificiran. Zato si v Kanadi najprej si želim uvrstitve, potem pa časa med prvimi osmimi na svetu,« pa je dejal Alen Kobilica, sicer debitant na svetovnem prvenstvu. Lani se je povsem približal paraolimpijski normi na 50 m prosto, letos pa je pričel plavati tudi dolge discipline (400 m, 800 m) zaradi nastopov v triatlonu.

IMG_0784

Tekmovalce bodo v Kanadi spremljali Jana Čander (pomočnica glavnega trenerja Bore Štrumblja in team leader odprave), Aleš Kuhar (trener Aleša Sečnika) ter Gregor Nahtigal (trener Alena Kobilice).

Print Friendly, PDF & Email