Prvi slovenski nastop na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju se je končal z odstopom. Edini slovenski udeleženec največjega tekmovanja za športnike invalide Gal Jakič je nastopil v slalomski preizkušnji v konkurenci sedečih smučarjev, a je na težki in močno uničeni progi odstopil v prvi vožnji. Jakiča v soboto čaka še veleslalomski nastop.

140314_jakic_01

107. na progo

Zaradi neugodnih vremenskih razmer so progo v Roza Hutorju številni smučarji poimenovali kar rodeo, težave pa so občutili predvsem smučarji v sedeči kategoriji, ki so nastopili ob koncu startnega seznama. Slovenski predstavnik pa je imel v tej konkurenci zelo visoko številko, skupno je začel kot 107., tako da je bila proga že zelo uničena.

:: Prispevek TV Slovenija o nastopu Gala Jakiča

:: Videopovzetke dneva spremljajte na TV Slovenija 2

:: Videoprenos iger v živo iz Sočija

“S tekmo ne morem biti v celoti zadovoljen. Nastopil sem s številko 107 in poznale so se visoke temperature. Bilo je zares veliko lukenj in tudi naša taktika s konzervativnim zgornjim delom ni bila uspešna. Vstopil sem v bolj luknjast teren in po desetih vratcih je sledil odstop. Slalom je specifična disciplina in pri sedeči kategoriji je precej manj vožnje po robnikih in več oddrsavanja, kar se takoj pozna na progi,” je pojasnil Jakič.

Hrvat odstopil

Na koncu je v njegovi kategoriji slavil Japonec Takeši Suzuki, drugi je bi Avstrijec Philipp Bonadimann, tretji pa njegov rojak Roman Rabl. Tudi v drugi vožnji je bil osip tekmovalcev precejšen, brez uvrstitve je ostal tudi vodilni po polovici tekme Hrvat Dino Sokolović, skupno je do cilja obeh voženj prismučalo le 15 športnikov.

“V drugi vožnji so bile razmere samo še slabše. V sedeči kategoriji je končalo samo 15 od 41 na startu, to je vzorec, ki se kar naprej ponavlja. V najboljšem primeru je manj kot 50 odstotkov tistih, ki pridejo do cilja. Snežne razmere in konfiguracije prog kažejo, da vztrajanje na progah olimpijskega moškega smuka in slaloma ni bila najboljša odločitev prirediteljev,” meni Jakič.

Ohladitev na pomoč

V soboto Jakiča čaka še drugi nastop, pred igrami je napovedal, da več pričakuje od veleslalomske tekme.

“Pričakovanj ne spreminjamo. V veleslalomu je težav s progo manj, če bo zdržala še tale ohladitev, ki nas je zdaj zajela, bi znalo biti dovolj, da bo proga zdržala brez večjih poškodb. To je vse, kar si želim, napadal bom od vrha do cilja. Vožnja na uvrstitev ne pride v poštev, ker nima nobenega smisla nastopiti samo zato, da opraviš neko tekmovanje, ampak skušaš najti najboljšo uvrstitev,” je še pojasnil 25-letni slovenski paraolimpijec.

Print Friendly, PDF & Email