Sodobna športna dvorana v Sodražici je bila 29. marca 2014 prizorišče sklepnega tekmovanja ekip, ki so v sezoni 2013/2014 nastopale v košarkarski ligi Soča – Oprema. Po štirih krogih – 26. oktobra v Miklavžu na Dravskem polju, 23. novembra v Strahinju, 11. januarja v Hrastniku in 22. februarja v Laškem, je bila na vrhu lestvice ekipa DP Palfinger Marine Maribor, za njo se je uvrstila DP Mercator Ljubljana, tretja je bila DP Celje, četrta pa DP Kranj. Tekme je spremljal tudi novi selektor reprezentance Gregor Vodenik.

3103_DP_sodrazica

Po petih letih

Naslov državnih prvakov je tokrat nekoliko nepričakovano osvojila ekipa DP Celje, ki je v predtekmovanju v razburljivi tekmi izločila državne prvake zadnjih pet let – DP Mercator Ljubljana. V prvi tekmi sta se pomerili prvo in zadnje uvrščeni ekipi. Favorizirana ekipa DP Palfinger Marine Maribor je po pričakovanju brez težav ugnala ekipo DP Kranj. Suvereno je vodila vso tekmo in jo zaključila z rezultatom 54:34.

Celjani do zmage

Najbolj razburljiva je bila druga tekma med moštvi DP Mercator Ljubljana in DP Celje (42:46). Potek tekme in preobrat najbolj nazorno kažejo rezultati posamičnih četrtin –  14:6, 12:12,10:13, 6:15. Državni prvaki so imeli pred zadnjo četrtino še pet točk prednosti, vendar število osebnih napak ni obetalo nič dobrega. Ekipo sta s po petimi napakami morala zapustiti kar dva igralca. Mariborčani so dobili krila, naredili preobrat in tekmo dobili v svojo korist. Lahko rečemo, da je bil to derbi končnice. Polno razburljivih trenutkov in preobratov je bilo tudi v tekmi za tretje mesto. Prvo četrtino so dobili Ljubljančani, drugo in tretjo pa Gorenjci. Kazalo je že na nov poraz prvakov, saj so se v zadnjo četrtino Gorenjci pod koše zapeljali s sedmimi točkami prednosti. Toda tokrat so za preobrat poskrbeli Ljubljančani. Nasprotnikom so dali 18 točk in tekmo dobili z rezultatom 49:47.

DP v košarki na vozičkih, finalni turnir, Sodražica, 29.3.
DP PALFINGER MARINE MARIBOR – DP Kranj 54:34
DP Mercator Ljubljana – DP CELJE 42:46

tekma za 3. mesto:
DP Kranj – DP MERCATOR LJUBLJANA 47:49

tekma za 1. mesto:

DP Palfinger Marine Maribor – DP CELJE 34:49

V finalnem srečanju je rezultat po prvi četrtini (18:15) kazal, da bo ekipa DP Palfinger Marine Maribor upravičila sloves najboljše ekipe sezone in osvojila naslov državnih prvakov. Toda v košarki je vse mogoče. Že v drugi četrtini so povsem popustili (8:20) in dovolili, da so se igralci DP Celje razigrali in povsem zasluženo osvojili naslov državnih prvakov. Tekme sta ob tehničnem delegatu Milanu Lukanu vodila sodnika Mitja Dečman in Nedžad Budimlić. Kamenik MVP Ob razglasitvi rezultatov je košarkarje nagovoril župan Sodražice Blaž Milavec in podelil pokale. Prejele so jih tri  najboljše ekipe, najboljši strelec Danilo Kamenik (92) in reprezentantka Jovita Jeglič. Igralci prvouvrščenih ekip pa so prejeli tudi zlate, srebrne in bronaste medalje. Košarkarje je ob zaključku letošnjega play off tekmovanja pozdravil tudi župan Ribnice Jože Levstek.

Print Friendly, PDF & Email