»Spoznali smo življenje invalidov – športnikov in se za en dan vživeli v njihov položaj. Povedali so nam, kako je, ko ne moreš več stopiti na svoje lastne noge, dobiš opornice in si celo življenje priklenjen na vozičku. Te zgodbe so vse zelo pretresle. Na koncu smo se še malo pogovorili in zaploskali vsem udeležencem. Ta dan si bom zelo zapomnila, saj sem se naučila veliko novega in poučnega za življenje«.

140704_ptuj_00

To so besede šestošolke Manje z Osnovne šole Mladika na Ptuju, kjer je 11. junija potekal športni dan v znamenju predstavitve kar sedmih športov za invalide za višnjo stopnjo. Organiziralo ga je Društvo za šport invalidov Most Ptuj, ki tako nadaljuje svoje poslanstvo ozaveščanja širše javnosti predvsem pa mladih, da se s športom lahko ukvarjajo tudi invalidi, ne glede na to, ali so se z invalidnostjo rodili ali so postali invalidi kasneje.

Ob nepogrešljivih prostovoljcih, članih DŠI Most Poloni Berlak, Marjeti Moran, Mirku Moranu, Darinki Mojzer, Mojci Žirovnik, Branki Skok, Vanji Zelenik in Sanu Žnidariču (zadnji trije uporabniki VDC Ormož, ZUDV dr. Marjana Borštnarja Dornava), so se mladim predstavili nekateri vrhunski športniki invalidi, med njimi strelec, paraolimpijec Franc Pinter, trije košarkarji na vozičkih, člani DP Maribor Lulzim Osmanaj, Bogdan Petek in Boris Klep ter šahista Davorin Šajnovič in Drago Fijačko iz ZUDV dr. Marjana Borštnarja ob spremstvu Anite Špes.

140704_ptuj_02

Dogodek so s svojim obiskom obogatili župan MO Ptuj dr. Štefan Čelan, direktor CID Ptuj Aleksander Karer, predsednica Društva Sonček Ptuj Brigita Pulko in njihova uporabnica Petra Pulko, ki so jo učenci lepo sprejeli medse in ji omogočili, da se je preizkusila v vseh predstavljenih športih ne glede na njeno težko obliko cerebralne paralize. Pri posameznih športih so se mladi tako močno vživeli v vlogo »invalidov«, da jih je bilo težko zaustaviti, za kar jim je ob koncu čestital tudi ravnatelj OŠ Bogomir Širovnik, ki je obljubil, da se ponovno srečamo naslednje šolsko leto še za učence od 1. do 5. razreda.

Tokratni dogodek je združil tako učence omenjene OŠ kot številne druge skupine invalidov in gostov ter nekatere domače klube, kjer si posebno zahvalo zasluži Namiznoteniški klub Ptuj in njegov predsednik Boris Šegula, ki je za namizni tenis pripravil pravo tekmovalno areno. Vsem in vsakemu posebej se zahvaljujemo v imenu DŠI Most kot organizatorja.

140704_ptuj_01

Print Friendly, PDF & Email