Naša izvrstna odbojkarica Marina Cencelj je že 35 let brez noge, zdaj se bori, da bi si kupila novo. Tako nemško, ki bi ji olajšala življenje. Danes biva v Dragomlju, v Domžalah na OP Venljca Perka poučuje matematiko. Hojo ji omogoča mehanska proteza (tehta 4.5 kilograma), zdaj bi rada do nove.

0210_marina_cencelj_02

Dve varianti

Pred desetimi dnevi se je vrnila iz Nemčije, kjer je testirala novo kolk in novo koleno. Na voljo ima dve različici – v vsakem primeru se bo odločila za Helix kolk, temu pa bo dodala Silex ali pa Genium koleno. Dražja varianta z elektronskim kolenom stane 60.000, prva pa 40.000. »V vsakem primeru bom varnejša pri hoji, tudi počutje in zdravstveno stanje bo boljše,« se veseli nove proteze. Zdaj se odloča, po kateri bo segla. Ob pogledu na bančni račun ji je jasno, da si dražje ne sme in ne more privoščiti.

Evri in zamaški

Že lani je stekla akcija zbiranja plastičnih zamaškov, še kako dobrodošla pa so sredstev donatorjev. Pomagate ji lahko tudi vi – sredstva lahko nakažete na Športno društvo Invalid Ljubljana, Malenškova 1, 1000 Ljubljana; račun društva: SI56 0206 0001 5493 169 (odprt pri Nova Ljubljanska banka d.d., Ljubljana), namen: za nožno protezo Marine Cencelj. »Hvala vsem posameznikom, društvom, delovnim organizacijam, šolam, vrtcem, …  ki so v času akcije že prispevali donacijska sredstva ali zbirali zamaške za  nakup nove noge,« sklene Marina, predno se s svojim štirikolesnikom, se razume z avtomatskim menjalnikom, odpravi preostanku delovnega dne nasproti. Zvečer sledi še odbojkarski trening. V prihodnjih dneh pa še hoja tja do Gradeškega jezera. Marina to zmore.

Print Friendly, PDF & Email