Letošnji mednarodni dan invalidov poteka pod geslom Gradimo skupaj Evropo brez ovir. Svet za invalide poziva nosilce političnega odločanja, da tako kot v drugih evropskih državah, vsi skupaj prispevamo k načrtnemu uresničevanju konvencije o pravicah invalidov. Invalide bo danes v predsedniški palači že tradicionalno sprejel politični vrh.

141203_zsis_00

Od leta 1992

Združeni narodi so 3. december razglasili za mednarodni dan invalidov leta 1992 z namenom, da bi v najširši družbi spodbudili boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v družbo. Pravica do polnega in enakopravnega vključevanja in sodelovanja v družbi je namreč zapisana v konvenciji o pravicah invalidov, ki jo je Slovenija ratificirala leta 2008 Slovenija, s čimer se je zavezala k njenemu uresničevanju. Svet za invalide ugotavlja, da sta univerzalna dostopnost in odpravljanje ovir, ključnega pomena za zagotovitev polnopravne udeležbe invalidov v družbi in da mora Slovenija posvečati več skrbi odstranjevanju ovir v fizičnem in družbenem okolju.

Športno

Na mednarodni dan se bodo zvrstile številne prireditve. Tako bo predsednik republike Borut Pahor danes obiskal kamniški center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje, kjer se bo seznanil s sodobnima metodama vzgoje in izobraževanja, sodeloval bo tudi na športnem srečanju v košarki na vozičkih. Invalide bodo danes v predsedniški palači sprejeli predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar ter predsednik državnega zbora Milan Brglez. Med prebivalci Slovenije je po navedbah statističnega urada od 12 do 13 odstotkov invalidov. Med delovno aktivnimi osebami je bilo v letošnjem septembru nekaj več kot 30.800 invalidov. V oktobru pa je bilo med registriranimi brezposelnimi osebami več kot 17.500 invalidov

Print Friendly, PDF & Email