Biljardnica Planet Tuša v Mariboru je bila 12. februarja 2015 prizorišče 6. turnirja v igranju biljarda. Tekmovanje je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije pripravilo DP severne Štajerske, za prehodni pokal Zveze pa se je pomerilo kar 22 igralcev iz štirih pokrajinskih društev. Med njimi tudi trije tetraplegiki in ena igralka te vse bolj priljubljene igre za zelenimi mizami. Poleg gostiteljev so tekmovali še igralci iz DP ljubljanske pokrajine, DP jugozahodne Štajerske ter DP Prekmurja in Prlekije.

1802_biljard

Lokalna razpršenost

Prvi turnir v biljardu smo pripravili leta 2010 v Celju, od takrat pa se nam vsako leto pridruži nekaj novih igralcev. Mogoče tudi zato, ker je za paraplegike in tetraplegike vse več dostopnih biljardnic v Sloveniji. Največ jih ima Planet Tuš, s katerim vsa ta leta dobro sodelujemo. Pomembno pa je še, da te turnirje organiziramo v različnih slovenskih mestih in da so v koordinacijo priprav vključena lokalna društva. Na tokratnem turnirju so se igralci na osmih mizah pomerili v tako imenovani »kmečki osmici.« Kmečki osmici zato, ker omogoča igranje različnih končnic za katere se igralci dogovorijo že pred začetkom tekmovanja. Skratka, kmečka osmica glede na dogovor omogoča hitrejši potek tekmovanja.


Po pozdravnem nagovoru športnega referenta in podpredsednika DP severne Štajerske Borisa Klepa ter začetnem žrebanju parov so tekmovalci do osmine finala igrali tako imenovani repasaž. S tem so se zmagovalci rednega dela in zmagovalci poražencev uvrstili v naslednji krog, vse dokler se v polfinale niso uvrstili štirje najboljši tekmovalci. Igrali so na dve dobljeni tekmi. V polfinalne dvoboje so se uvrstili: Franci Pinter (MB), Robi Krček (MB), Mičo Ostojič (CE) in Ivan Bradeško (LJ), za prehodni pokal pa sta se v finalnem srečanju nekoliko nepričakovano udarila Robi Krček in Ivan Bradeško. Po enakovrednem in ogorčenem boju ter veliko nervoze ga je z rezultatom 2:1 osvojil Ivan Bradeško. Tretje in četrto mesto sta si razdelila Mičo Ostojič in Franci Pinter. Rezultati tokratnega turnirja kažejo, da se med igralci kvaliteta igranja biljarda vse bolj izenačuje. Celo nekateri favoriti so namreč tekmovanje zaključili že v predtekmovanju.

S pomočjo Brajkoviča

Pokrovitelj šestega turnirja je bil Dom paraplegikov d.o.o – Easy-Moving, ki je za vse udeležence turnirja pripravil praktične nagrade. Ivan Bradeško je za prvo mesto prejel sedežno blazino Amovida AV500, drugo nagrado – set plaščev za invalidski voziček je prejel Robert Krček, tretje in četrto uvrščena Mičo Ostojič in Franci Pinter pa sta prejela Amovida rokavice za poganjanje vozička. Vsi udeleženi so prejeli še deset odstotkov popusta pri nakupu oz. doplačilu izdelkov Progeo ali Seniorlife ali Rolko ali Amovida ali Vicair ter praktično moško kozmetiko. Razstavljene izdelke nove serije medicinskih pripomočkov in publikacijo Doma paraplegikov d.o.o. – Easy Moving je predstavil Žiga Bajde. Prehodni pokal, medalje in nagrade je podelil vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner, ki se je DP severne Štajerske zahvalil za odlično izvedbo tekmovanja. Za nemoten potek tekmovanja in izračun rezultatov je tudi tokrat skrbel naš najboljši biljardist Matej Brajkovič, ki že vrsto let tekmuje na evropskih in svetovnih prvenstvih. Matej je doslej osvojil že sedem medalj.

 

 

Print Friendly, PDF & Email