Pred časom je v kajakaških krogih zakrožila novica, da je prišlo do spremembe v programu paraolimpijskih iger v Riu de Janeiru. Po doslej dostopnih informacijah je bilo pričakovati, da bo slovenski reprezentant v parakajakaštvu Dejan Fabčič priložnost za nastop v Braziliji iskal v kanuju, a so si odgovorni premislili in sprejeli odločitev, da bodo premierna tekmovanja v parakajakaštvu v okviru paraolimpijskih iger v celoti izpeljali v disciplini kajaka, ne pa tudi kanuja.

2702_fabcic_00

Parakajak od leta 2010

Dejan Fabčič je v pretekli sezoni k nastopom v kajaku dodal še kanu in se vse bolj osredotočal na to kategorijo, saj naj bi tekmovalci v njegovi kategoriji na paraolimpijskih igrah nastopali le v kanuju. Odgovorni predstavniki Mednarodnega paraolimpijskega komiteja so na sestanku v Abu Dabiju potrdili šest parakajakaških disciplin, ki se bodo predstavile na igrah v Riu de Janieru, med njimi so le ženske in moške kategorije kajaka na 200 metrov. Parakajakaštvo je status paraolimpijske športne panoge sicer dobilo leto 2010, a so pred uradno vključitvijo v program iger potrebovali nekaj let priprav in vzpostavitve klasifikacijskega sistema. Na srečanju v Združenih arabskih emiratih so odgovorni potrdili vključitev parakajakaštva tudi na igrah leta 2020 v Tokiu, a se še niso izjasnili, katere discipline bodo v tekmovalnem programu na Japonskem.

Prihodnje leto torej na paraolimpijskih igrah ne bomo videli tekmovalcev v parakanuju, ki se v parakajakaštvu sicer imenuje Va. »Najprej moram reči, da je bilo to zame veliko presenečenje, saj sem pričakoval, da bo do spremembe prišlo šele po olimpijskih igrah,« je uvodoma odločitev Mednarodnega paraolimpijskega komiteja komentiral Dejan Fabčič. Navedeni razlog, zakaj so se odpovedali kanuju, ga ni prepričal: »Sem mnenja, da je navedeni razlog, da klasifikacija v Va še ni dovolj dodelana, malce privlečen za lase, ampak tako je. Očitno so bili lobiji dovolj močni. Novega načina klasifikacije še ne poznam, ampak upam, da bo res pravičnejši. Bolj kot se bodo manjšale razlike med nami, bolj bo pomembna klasifikacija.«

Va za popestritev

Fabčič, ki je leta 2013 prvič nastopil na svetovnem prvenstvu v parakajakaštvu, kjer je veslal le v kajaku, je v lanski sezoni nastopal v obeh disciplinah, zato ga sprememba niti ni vrgla preveč iz tira, povsem drugače pa je s tekmovalci iz drugih reprezentanc, ki so se zaradi želje nastopa na paraolimpijskih igrah osredotočali le na kanu. »Glede menjave mi je precej vseeno, ker veslam tako v kajaku kot kanuju in v nobenem še nisem odličen. Res pa je, da sem v kanuju začel uživati in sem se nadaljevanja resnično veselil. Po drugi strani v kajaku veslam dlje in sem realno v njem bolj domač. Bom pa še naprej treniral oboje – kajak zares, Va pa bo služil kot popestritev, še posebej zato, ker smo ravno pridobili opremo. Če bo program dopuščal, bi rad nastopil tudi na kakšni tekmi v kanuju, sicer pa bo kajak imel prednost.«

Fabčič, ki si kruh služi kot zdravnik in mu parakajakaštvo pomeni dodaten izziv, vneto trenira za pomembno sezono 2015, ko bodo na podlagi rezultatov na svetovnem prvenstvu delili kvote za nastop na igrah v Braziliji. »Z dosedaj opravljenim delom sem zadovoljen. Treniram vsaj dvakrat več kot lani. Z Nino Mozetič sem v teh zimskih mesecih v fitnesu veliko delal na moči in stabilizaciji, sicer pa mi treninge piše Jernej Župančič Regent. Opravil sem tudi kvalitetne zimske priprave na snegu. Bil sem deset dni v Ratečah, kjer sem vsak dan sede pretekel okoli 20 kilometrov. Tudi tek je ena izmed dejavnosti, v kateri res uživam. Le da je pod menoj voda, pa je super – agregatno stanje ni pomembno,« se je za konec pošalil Fabčič.

Poleg svetovnega prvenstva v Milanu ga letos časa tudi nastop na evropskem prvenstvu, pred katerim načrtuje dva meseca intenzivnih priprav.

 

Print Friendly, PDF & Email