Konec tedna se je v Sant Cugatu zaključil štiridnevni evropski pokal v bocci za najboljše igralce na stari celini. Slovenska odprava se je odlično odrezala in domov prinesla štiri zmage. Eno izmed teh so slovenski tekmovalci dosegli že prvi dan tekmovanja, ko sta Matjaž Bartol in Jakob Škantelj skupaj v paru v kategoriji BC4 premagala hrvaško navezo Melisa Osmanović in Željko Jarić Pavičić. Čeprav imata Hrvata nedvomno več mednarodnih izkušenj, saj sta skupaj nastopala tudi že na evropskem prvenstvu, sta Bartol in Škantelj v napeti in izenačeni igri, ki je bila odločena šele v tiebreaku, pokazala, da se odlično znajdeta tudi v ključnih trenutkih. Ravno slednje jima je namreč morda manjkalo v prvih dveh tekmah proti Madžaroma in Slovakoma, proti katerima sta do zadnjega niza celo vodila z 2:1 na koncu pa izgubila s 2:5.

:: Fotogalerija iz Barcelone

Trenerka Katarina Šotl, ki je bila z njima tudi na igrišču, je takole ocenila njune tri tekme: »V konkurenci parov BC 4 sta dvojec Matjaž Bartol in Jakob Škantelj prikazala neverjetno zrelost in psihično stabilnost. Najprej proti Madžaroma, kjer sta se dobro držala vse sete, a sta bila izkušena igralca boljša. Zelo sta prestrašila Slovaka, saj sta do zadnjega seta celo vodila. A žal je bil zanju usoden ravno zadnji balinček. Za ogromno vznemirjenja na tribunah pa sta poskrbela na tekmi proti Hrvatom, saj sta izgubljala boj, pa sta se vendarle v drugi polovici uspela zbrati in na koncu zmagala.«

Bartol vse do četrtfinala

Zaradi neugodnega sistema, ki je naprej peljal le štiri ekipe, je to pomenilo slovo slovenskega para in končno 8. mesto, a sta kljub temu kot debitanta dosegla in presegla vse zastavljene cilje. Nenazadnje sta prehitela tudi domačinko Španijo, ki je veljala za eno izmed prvih treh mest. »Na tekmovanje smo prišli s pričakovanji prikazati svojo najboljšo igro in se hrabro boriti proti evropskim velikanom. Glede uvrstitev se nismo preveč obremenjevali, saj je bilo za nas tovrstno tekmovanje prvič. Potihoma pa smo želeli vsaj eno zmago. Toda naši športniki so to letvico presegli že zelo kmalu – prvi dan tekmovanja,« je še dodala mlada trenerka Šotl.

Poleg parov pa je Bartol s še enim 8. mestom dosegel izjemen uspeh tudi med posamezniki, kar se je zgodilo precej nepričakovano. A ne zaradi njegove igre, temveč zato, ker po prvotnih prijavah Slovenija sploh ni imela tekmovalca v posamični konkurenci. Vendar se je nato dan pred tekmovanjem odprlo eno mesto, po metu kovanca v slovenskem taboru pa ga je zasedel Bartol. Ljubljančan pa priložnosti ne bi mogel bolje izkoristiti, saj je prikazal odlične igre ter se s prvim mestom v skupini uvrstil v četrtfinale, kjer ga je zaustavil Madžar Laszlo Hegedus. A do tega je Bartol premagal Hrvata Jarića in osmega igralca sveta Portugalca Pedra Clara. Zmaga nad slednjim je bila očitno tako odmevna, da je moral iti slovenski tekmovalec takoj po dvoboju na doping kontrolo.

Rizzi brez pravih možnosti

Slovenija je imela dva svoja predstavnika še v kategoriji BC2, ki je bila najbolj številčna. V kategoriji, kjer nastopajo športniki invalidi s cerebralno paralizo in brez asistenta na igrišču, sta slovenske barve zastopala Natalie Finkšt in Fabio Rizzi. Čeprav rezultatsko nista bila tako uspešna, sta prikazala dobre igre in veliko zrelost. Predvsem Finkštova, ki je zanesljivo dobila tekmo nad enim izmed Izraelcem, medtem ko je bil drugi predstavnik iz te države zanjo pretežak nasprotnik, saj gre za desetega igralca sveta na BISfed lestvici. A tako kot proti Čehu Serbusu Františku, je tudi Nadav Leviju nudila dostojen odpor in borbo za vsako dobljeno točko.

Še težje delo je očitno glede na končne uvrstitve po žrebu čakalo Rizzija, ki je bil uvrščen v skupino H. V njej so bili še Cristina Goncalves, Joshua Rowe in Marta Wesolek, ki je kljub dvema zmagama končala že po skupinskem delu. Tako Portugalka kot tudi Britanec sta se namreč izkazala za izjemno težka nasprotnika, saj sta se oba povzela na stopničke. Proti vsem trem je z enakim rezultatom 0:11 izgubil tudi Rizzi, a je potrebno povedati, da se je vse do zadnjega nizi proti večini nasprotnikov dobro boril. Za slednje bi bila lahko razlog tudi nedavna bolezen, ki mu je pobrala veliko moči in jo je prebolel tik pred odhodom v Španijo.

»Prikazali smo izredno dobre igre«

V Sant Cugatu, ki ima približno 90 tisoč prebivalcev in se nahaja 20 minut vožnje iz Barcelone, je sicer tekmovalo kar 125 športnikov iz 23 evropskih držav. Organizatorji so medalje podelili v sedmih različnih kategorijah, daleč najuspešnejši pa so bili s sedmimi kolajnami bocciarji iz Velike Britanije. Slovenija kolajne sicer ni osvojila, a je dosegla najboljšo uvrstitev v zgodovini tega športa tako med posamezniki kot tudi pari.

»Najprej bi pohvalila organizatorje tekmovanja, ki so se po mojem mnenju zelo izkazali. Odlično je bilo urejeno s hotelom kot tudi prevozom, turnirski del pa je bil tako in tako na najvišji ravni. Tudi ko so storili napako, recimo ko so naša tekmovalca v BC4 pri klasifikaciji uvrstili med Slovaka, so se hitro opravičili in vse skupaj popravili,« je o tekmovanju v Kataloniji povedala selektorka Barbara Zabukovec, ki je za konec še dodala: »Glede tekmovalnega dela in nastopov naših tekmovalcev pa lahko povem, da so več kot izpolnili moja pričakovanja. Dosegli so odlične rezultate, prikazali izredno dobre igre in si nabrali veliko pomembnih izkušenj za prihodnost. Pohvalila bi predvsem Matjaža in Jakoba, ki sta v parih dosegla odličen rezultat. Prav tako bi rada pohvalila druga dva tekmovalca za borbenost in dobre igre, ter trenerko Katarino, ki je odlično vodila par in pripravila tekmovalce na dvoboje. Zahvala pa gre na koncu tudi celotni ekipi, z asistenti vred, saj menim, da smo ustvarili izjemen ekipni duh, kar se je lahko videlo v navijanju in podpori s tribun.«

 

 

Print Friendly, PDF & Email