Po letu 2009, ko so bile igre v Idahu, se igre specialne olimpijade ponovno vračajo v svojo domovino, kjer jih osnovala družina Kennedy. Tako bo v Los Angelesu tekmovalo okoli 8.000 športnikov, medtem ko jih je bilo leta 1968 na prvih svetovnih igrah le tisoč. Slovenija na igrah sodeluje vse od leta 1991, doslej pa so slovenski specialci osvojili 238 medalj – če seštejemo skupaj poletne in zimske. 24 slovenskih tekmovalcev nas bo zastopalo v atletiki, plavanju, namiznem tenisu, judu, balinanju in nogometu.

:: Fotogalerija z novinarske konference (foto: Aleš Fevžer in Primož Jeralič)

Darko z izkušnjami

Med njimi bosta tudi Darko Plešnik iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem (CUDV Črna), edini slovenski tekmovalec, ki je na svetovnih igrah že tekmoval. »Leta 1995 sem bil član nogometne ekipe v Connecticutu, kjer smo v dramatičnem finalu osvojili zlato medaljo.« Upajmo, da se bo delček zgodovine ponovil. Slovenska ekipa je sicer z zadnjih iger v Atenah pred štirimi leti prinesla 20 medalj, od tega 8 zlatih, 5 srebrnih in 7 bronastih. Sicer pa Darko pravi, da medalja zagotovo bo, upa pa, da jih bo za njihov uspeh s svojim obiskom počastila tudi njihova sokrajanka Tina Maze. Sicer pa bo letos v ekipi tudi olimpijka Nataša Lačen, ki danes dela kot športna pedagoginja v CUDV Črna, ki bo v Los Angelesu v vlogi trenerke plavanja. »Črna je majhna in še v času svojega udejstvovanja v vrhunskem športu sem se srečevala s specialnimi športniki. Mi je bil pa izziv takoj po karieri in diplomi na fakulteti začeti delati z njimi, potem ko sem bila dolgo orientirana samo na vrhunski rezultat. Je pa enkratno, ko vidiš njihove rezultate in to, da res uživajo,« dodaja Lačnova.

»Igre bodo za vse nas zagotovo nekaj posebnega, saj mesto angelov s seboj prinaša poseben čar, ki bo še dodatno obogatil tekmovalno izkušnjo,« meni Ljubomir Miličević, predsednik Specialne olimpiade Slovenije in vodja delegacije. »Januarja so nas teden dni gostili v Los Angelesu, kjer smo si imeli priložnost ogledati vsa prizorišča. Večina tekmovanj bo potekala znotraj dveh večjih univerzitetnih centrov, ki je vsako zase mesto v malem. Prav tako bo tam zagotovljeno bivanje za ekipe, kar zmanjša izzive transporta,« dodaja.

Podporniki projekta

Slovenska ekipa bo na igre odpotovala v torek, 21. julija, ob 6. uri iz Tivolija (proti Benetkam).

Opremljevalci in podporniki slovenske ekipe: Blagomix, Carrera Optyl Safilo Slovenija, Herbalife; ekipo so s finančnim doprinosom podprli Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, Sindikat vzgoje in izobraževanja ter Erste Card d.o.o., v projektu pa sta tudi tokrat zraven partnerja Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite in Zveza Sožitje. Predstavnika partnerjev sta tekmovalcem zaželela poln koš medalj.

Slovenska ekipa:

ATLETIKA: Martin Dernovšek (II. OŠ Žalec), Bine Koren (CVD Golovec), Neža Perdih (Center Janeza Levca), Vanja Zelenik (Sožitje Ormož). PLAVANJE: Žiga Kos (OŠ Gustava Šiliha, Maribor), Damjan Gerič (CUDV Črna), Anita Močnik (CUDV Matevža Langusa, Radovljica), Ema Škrlj (CIRIUS Vipava). KOLESARSTVO: Jan Lukanič (OŠ Antona Janše, Radovljica), Veronika Verboten (OŠ Pod goro, Slovenske Konjice).
NAMIZNI TENIS: Matej Sirk (VDC Želva, Ljubljana), Franja Pšeničnik (CUDV Črna).
BALINANJE: Božidar Lušina (VDC Postojna), Brigita Grom (VDC Vrhnika-Idrija).
JUDO: Anže Zalaznik (Center Janeza Levca), Katarina Šimbera (CUDV Matevža Langusa, enota Jesenice).
NOGOMET: Marko Maurovič, Denis Huber (oba Sožitje Ljubljana), Darko Plešnik, Silvo Glazer, Mitja Cokan (vsi trije CUDV Črna), Aleš Donau (Sožitje Mežiške doline), Branko Glavač (VDC Zagorje ob Savi) in Boštjan Pipan (CUDV Matevža Langusa, Radovljica).

Trenerji: Irena Kneževič (OŠ Antona Janše, Radovljica), Nataša Lačen, Franc Forstner (oba CUDV Črna), Branko Štetner (CUDV Matevža Langusa, Radovljica), Viktorija Pečnikar Oblak (Judo klub Sokol), Zvonka Zajko Valdhuber (OŠ Gustava Šiliha, Maribor), Suzana Bohorč (Sožitje Ljubljana), Sebastjan Koželj (VDC Želva, Ljubljana), Lojze Adamič (CIRIUS Vipava). Vodja delegacije: Ljubomir Miličević.

 

Print Friendly, PDF & Email