Čez točno leto dni se bodo v Riu začele paraolimpijske igre, ki bodo že 15. po vrsti. Tekmovanje se bo sklenilo 18.9. Tekmovanje prvič gosti Južna Amerika, novi panogi pa bosta kanu in triatlon. Poleg teh dveh pa se bodo svetovna elita merila v plavanju, nogometu, tenisu, golbalu, judu, košarki, bocci, namiznem tenisu, rugbiju, strelstvu, sabljanju, dviganju uteži, atletiki, odbojki, lokostrelstvu, kolesarstvu, maratonu, jadranju, dresurnem jahanju in veslanju. Športnice in športniki se bodo borili za medalje na štirih prizoriščih Barra, Deodoro, Maracana in Copacabana.

2015_rio_00 Kdo v slovenski odpravi

V slovenski odpravi se lahko z A normo pohvalita plavalec Darko Đurić in atlet Henrik Plank. Kvoto za Rio so izpolnili tudi strelci Franček Gorazd Trišek, Franc Pinter Ančo (to bodo njegove že 7. igre!), Veselka Pevec in Damjan Pavlin.

Atleta Sandi Novak in Jana Führer imata B normo, točke za Rio zbirajo kolesarji, reprezentanca v odbojki sede pa bo prvi teden novembra na domačem evropskem prvenstvu (organizira ga prav Zveza za šport Slovenije Paraolimpijski komite) lovila normo za pot v Brazilijo. Takisto bo skušal prihodnje leto storiti na SP tudi Dejan Fabčič (kanu).

Več mladih

»Pričakujem, da poraste zanimanje za šport invalidov. Vesel pa sem, ker bomo po razmahu paroalimpijzma v Evropi in Aziji tak razcvet doživeli tudi v Južni Ameriki,«
se iger veseli predsednik ZSIS-POK Damijan Lazar, ki opozarja, da bo treba za vrhunske rezultate vložiti že več sredstev. »Šport invalidov je profesionalen šport, vse bolj se približuje športu neinvalidov,« meni Lazar, ki verjame, da bo s pomočjo dobrega nastopa v Riu in odmevnosti iger poraslo zanimanje za šport invalidov tudi v Sloveniji. »Moramo zgraditi večjo bazo mladih športnikov, predvsem pa zagotoviti konkurenco,« je jasen Lazar, ki upa, da bo slovenske barve v Riu branila tudi reprezentanca odbojke sede.

Izlakar prvič z zlato

Atlet Franjo Izlakar je s paraolimpijskih iger prinesel šest medalj. Zgodovino je pisal v Barceloni leta 1992, kjer je s svetovnim rekordom osvojil zlato medaljo v suvanju krogle in s paraolimpijskim rekordom zlato medaljo v metu diska. V zgodovino se je zapisal kot dobitnik prve zlate medalje za samostojno Slovenijo.

Samostojna Slovenija je dosedaj osvojila— iz Barcelone so Slovenci prinesli 3 medalje, iz Atlante 5, iz Sidneyja in Aten po 4, iz Pekinga 3, iz Londona pa 1.

 

Print Friendly, PDF & Email