Od 12. do 20. septembra je v Sydneyu potekal IPC Svetovni pokal v streljanju. Tekmovanje je bilo za večino strelcev zelo pomembno, saj je bilo predzadnja možnost za dosego kvote za nastop na paraolimpijskih igrah v Riu 2016. Slovenska ekipa v sestavi Damjan Pavlin, Veselka Pevec, Franc Pinter in Gorazd Tiršek se je pod vodstvom Polone Sladič in Aleša Kosmača na tekmovanje odpravila neobremenjena, saj so si prav vsi strelci že zagotovili nastop v Riu. Vseeno pa je bil cilj ekipe nastopiti kar najbolje in pridobiti nove izkušnje.

2409_strelci_00

Naporna pot

Potovanje v Avstralijo je vedno poseben izziv, zlasti za uporabnike invalidskih vozičkov, pa tudi ostale. Samo potovanje ponavadi traja okoli 35 ur, od tega sta oba glavna leta dolga po 14 oz. 8 ur. Tako dolga in naporna pot pusti posledice na organizmu in ko se temu pridružijo se težave s prilagajanjem na časovno razliko (od marca do oktobra ta znaša 8 ur, drugače pa 10 ur), to pomeni približno štiridnevne težave s spanjem in splošnim počutjem. Večina reprezentanc je tako vsaj tri dni porabila za prilagajanje na te razmere. Večina slovenske ekipe je potrebovala štiri noči, da je lahko spala več kot nekaj ur.  Na srečo so se te težave do začetka tekmovanj omilile, tako, da so strelci lahko nastopili polno pripravljeni.

SH2 bleščeče

Najboljše je nastopila ekipa SH2, v sestavi Pevec, Pavlin, Tiršek, ki je v disciplini R4 (zračna puška stoje) zmagala pred Novo Zelandijo in Avstralijo, v disciplini R5 (zračna puška leže) pa drugo mesto. Posamično je ponovno blestel Tiršek F. Gorazd, ki se je uvrstil v oba finala. V R4 je bil drugi, v R5 pa peti. Uvrstitev v finale je v R4 uspela tudi Veselki Pevec, ki je osvojila končno 6. mesto. V disciplini R5 je imela kar nekaj smole, saj se je morala med tekmovanjem kar dvakrat prestavljati na drugo strelsko mesto, saj se ji je obakrat pokvarila elektronska tarča. Dobro je nastopil tudi Damjan Pavlin, ki pa je imel v obeh nastopih nekoliko nihanj, ki so mu preprečila vstop v finale.

Pinter 6.

Naš najbolj izkušen strelec Franc Pinter se je v njegovi paradni disciplini R1 (zračna puška stoje) uvrstil v finale  in osvojil končno 6. mesto. Z zračno puško leže (R3) je za 0,7 kroga zgrešil finale, z MK puško 3×40 pa je imel enak rezultat kot zadnji, ki se je uvrstil v finale, vendar je imel manj notranjih desetk in nje zato ostal brez finala.

Pohvale organizatorjem

Tekmovanje v Sydneyu je bilo vrhunsko organizirano, z zelo prijaznimi domačini, tako, da so bili vsi udeleženci zelo navdušeni. Dežela Down Under ima svoje osebnosti, ki te vedno znova očarajo. Za našo reprezentanco pa je bilo tekmovanje odlična priprava na poti v Rio 2016.

Print Friendly, PDF & Email