Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je sporočil, da Rusija ne bo smela nastopiti na paraolimpijskih igrah v Pyeongchangu, posamezni športniki pa bodo lahko tekmovali pod nevtralno zastavo. IPC je v izjavi za javnost razkril še, da še naprej velja suspenz ruskemu paraolimpijskemu komiteju.

“Kljub vsemu smo prepoznali napredek ruskega paraolimpijskega komiteja na področju protidopinškega delovanja, zato bomo posameznim ruskim paraolimpijcem, ki bodo zadoščali strogim zahtevam, dovolili nastopiti v petih športih pod nazivom nevtralni paraolimpijski športnik,” je razkril IPC.

Od leta 2016

Ruski paraolimpijci so tako doživeli usodo svojih rojakov na olimpijskih igrah. Paraolimpijski športniki iz Rusije so suspendirani že od leta 2016, niso smeli nastopiti na poletnih igrah v Riu 2016, prepovedi pa zdaj niso umaknili.

Dovolili bodo le nekaj izjem. Kot je sporočil IPC, so dovoljenja za posameznike, ki bodo lahko nastopili kot nevtralni tekmovalci brez nacionalnih obeležij, plod napredka pri sodelovanju z ruskim paraolimpijskim komitejem na nekaterih področjih.

Izjeme v nastopih bodo dovolili v alpskem smučanju, biatlonu, smučarskem teku, deskanju in curling na vozičkih; za zdaj pa še ni podatka, koliko bo tekmovalcev z možnostjo nastopa. Številka naj bi se gibala med 30 in 35. V domačem Sočiju 2014 je imela ruska paraolimpijska reprezentanca 69 članov.

Prireditelji iger – na sporedu bodo marca, tri tedne po olimpijskih – so odločitev IPC o možnosti nastopa posameznih športnikov sprejeli z zadovoljstvom.

“Tako Mok kot IPC pomenita za olimpijsko in paraolimpijsko gibanje nov začetek. Pyeongchang 2018 bo simboliziral nov start čistega športa, ponosni smo, da bomo del teh sprememb,” so sporočili iz organizacijskega odbora iger (POCOG) v Južni Koreji.

Temeljni zahtevi

IPC je še sporočil, da bo popoln umik prepovedi in možnost nastopanja na tekmovanjih pod njegovim okriljem z nacionalnimi simboli možna šele, ko bo ruski komite popolnoma sprejel oziroma uveljavil predvsem dve temeljni zahtevi: popolno sprejetje antidipinškega programa krovne organizacije na tem področju Wade ter sprejem ugotovitev razvpitega McLarnovega poročila, s katerim so pred leti zmajali ruski šport na vseh področjih.

“Njihovo nesodelovanje je pripeljalo do tega, da so bili sumljivi vsi ruski športniki. Če bi jih nekritično vključili v tekmovanja, bi to vzbudilo sum oziroma dvom v poštenost tekmovanja pri njihovih tekmecih. Zdaj se stvari vendarle spreminjajo, ruski komite je še vedno suspendiran, vseeno pa smo dosegli napredek,” je o tej temi dejal predsednik IPC Andrew Parsons.

Print Friendly, PDF & Email