Olimpijske igre so se v Južni Koreji končale, a to ne pomeni, da je zimskega športnega festivala že konec. Olimpijce bodo v daljnem Pyeongchangu zdaj zamenjali paraolimpijci, ki svoje igre začenjajo 9. marca. Med njimi bo tudi mladi slovenski smučar Jernej Slivnik.

Najboljši športniki invalidi se bodo v korejskem Pyeongchangu merili na 12. takšnih igrah med 9. in 18. marcem. Slovenska udeležba je na zimskih izvedbah teh največjih tekmovanj sicer skromnejša kot na poletnih, a brez Slovencev tudi v Pyeongchangu ne bo šlo. Slovenska delegacija bo petčlanska, med njim bo aktivni udeleženec paraalpski smučar, 17-letni Jernej Slivnik.

Več o Pjongčangu 2018:

:: Jernej Slivnik in njegova ekipa

:: Urnik nastopov v Pjongčangu

:: Športi na zimskih paraolimpijskih igrah

:: Dosedanji slovenski nastop na ZPOI

:: Zgodovina zimskih paraolimpijskih iger

:: Kontakt in mediji

:: Novice ZPOI 2018

Uradne spletne strani:

:: Mednarodni paraolimpijski komite

:: Zimske paraolimpijske igre 2018

:: YouTube paraolimpijskih iger

:: Facebook ZSIS

:: Twitter ZSIS

Koristni podatki

“Dobili smo nekaj podatkov od naših smučarjev, ki so bili tam na olimpijskih igrah. Vem, da je teren zelo razgiban, da je sneg zelo agresiven in upam, da se bom lahko čim bolje navadil na tamkajšnje razmere,” pravi Slivnik, ki je o pričakovanjih še zadržan. “Tako veliko tekmovanje bo zame prvič. Skušal bom dobiti čim več izkušenj, skušal se bom čim bolj sprostiti, rezultatov pa ne bi rad preveč napovedoval. Zadnje čase sem več treniral veleslalom, v Koreji bo še čas za trening slaloma, mislim pa, da bosta obe disciplini na podobni ravni in ne bo velike razlike,” pa o tem, ali ima močnejšo disciplino, pravi Slivnik.

Jernejeva ekipa

Slovenska delegacija za paraolimpijske igre, na katerih bo sicer sodelovalo 650 športnikov iz 42 držav, se je predstavila danes na novinarski konferenci v Ljubljani. Slivnika spremljajo trener Roman Podlipnik, pomočnik trenerja in nekdanji parolimpijec Gal Jakič, vodja odprave bo Roman Jakič, v ekipi pa je tudi fizioterapevtka Manca Vida.

“Želimo si, da bo Jernej dobil pozitivne dražljaje in dobil izkušnje. Ekipa, ki gre z njim, je zelo izkušena, znala bo pravilno dozirati pričakovanja in dajala navodila. Jernej pa, sem prepričan, je dobro pripravljen, pokazal bo svoje zmožnosti v tem trenutku, v prihodnosti pa bomo z njim zgradili močan športni duh in čez štiri leta bo eden od akterjev za kolajne v Pekingu,” pa v prihodnost že gleda predsednik krovne zveze za šport invalidov ZŠIS POK Damijan Lazar, ki je spomnil, da je Jernej tudi ambasador sistema Postani športnik, ki v sodelovanju z Lidlom Slovenija nagovarja mlade invalide, da se ukvarjajo s športom.

Potrditev v Kranjski Gori

Slivnik bo na igrah nastopil v slalomu in veleslalomu, v hitrih disciplinah pa nastopov vsaj na teh igrah v slovenski ekipi še ne načrtujejo. Mladi smučar, ki je normo za nastop na igrah dokončno potrdil januarja na domačih tekmah svetovnega pokala v Kranjski Gori, je imel v zadnjem času sicer nekaj zdravstvenih težav, a pravi, da bo do iger nared.

Kot so se na predstavitvi pošalili člani slovenske ekipe, tokrat ne bo nobenega dvoma oziroma kakšnega posebnega izbora o zelo pomembni temi, kdo bo nosilec zastave. Kot edini aktivni športnik bo zastavo na slavnostnem odprtju in sklepni slovesnosti seveda imel v rokah Slivnik.

Njegov trener Podlipnik je prepričan, da bo njegov tekmovalec, kljub mladosti in neizkušenosti, že skušal tudi na teh igrah poseči čim višje. Seveda pa paraolimpijske igre, doslej daleč največje tekmovanje v karieri mladeniča z Jesenic, prinašajo še kakšen nov izziv: dolgo odsotnost od doma, morebitno tremo pred velikim tekmovanjem, novo okolje, privajanje na časovno razliko …

14. in 17. marca

Prav zaradi slednjega bodo Slivnik in njegova ekipa v Korejo odpotovali že ta konec tedna. Potem bodo imeli do začetka tekmovanj (Slivnika čaka slalomska tekma 14. marca, veleslalomska pa tri dni pozneje) še dovolj časa za pripravo, dobili pa so tudi nekaj dragocenih nasvetov in izkušenj iz slovenske alpske ekipe s pravkar končanih olimpijskih iger.

“Pred leti je imel nekaj težav že s tekmo Fis. A hitro napreduje na vseh področjih, je že bolj samozavesten in že količina treningov mu je dala samozavest. Če bo tako nadaljeval, se bo čez nekaj let lahko spogledoval že z vidnejšimi izidi. Morda o številkah na teh igrah še ne bi, na naslednjih pa se bo lahko primerjal tudi z boljšimi fanti,” Podlipnik za zdaj pričakuje predvsem, da bo mladi slovenski smučar dobil dragocene izkušnje.

Nasvet za debi

“Paraolimpijske igre so vsaka štiri leta in so največje tekmovanje športnikov invalidov. Adrenalin je že, a imamo izkušnje s prejšnjih iger, imamo tudi informacije z olimpijskih iger in vemo, da bodo v Pyeongchangu za nas dobro poskrbeli. Na nek način nas žalosti, da je na zimskih igrah ekipa vedno majhna, na zadnjih samo po en tekmovalec. A žal zaradi različnih razlogov je zimski šport slabše udeležen kot letni, mislim, pa, da bo v prihodnosti bolje. Pričakujemo dobro tekmo Jerneja, on si je igre zaslužil s svojimi rezultati,” pa pravi vodja odprave Roman Jakič.

Print Friendly, PDF & Email