Potem ko je konec februarja v korejskem Pyeongchangu ugasnil olimpijski ogenj in se je končal največji športni dogodek leta, bodo v petek svoje največje tekmovanje začeli še športniki invalidi. V Pyeongchangu se namreč začenjajo 12. zimske paraolimpijske igre, tudi s slovensko udeležbo, saj bo prvič nastopil mladi smučar Jernej Slivnik. Najboljši športniki invalidi se bodo v korejskem Pyeongchangu merili na 12. takšnih igrah med 9. in 18. marcem. Slovenska udeležba je na zimskih izvedbah teh največjih tekmovanj sicer skromnejša kot na poletnih, a bo na stadionu in v paraolimpijski vasi plapolala tudi slovenska zastava. Aktivni udeleženec iger bo komaj 17-letni paraalpski smučar Jernej Slivnik.

:: Uradna otvoritev iger v petek, 9.3., ob 12.00 (VIDEOPRENOS)

Dober trening

“Vem, da je teren zelo razgiban, da je sneg zelo agresiven in upam, da se bom lahko čim bolje navadil na tamkajšnje razmere,” je pred odhodom razmišljal debitant na teh tekmovanjih Slivnik, ki je bil o pričakovanjih zadržan. “Tako veliko tekmovanje bo zame prvič. Skušal bom dobiti čim več izkušenj, skušal se bom čim bolj sprostiti, rezultatov pa ne bi rad preveč napovedoval. Zadnje čase sem več treniral veleslalom, v Koreji bo še čas za trening slaloma, mislim pa, da bosta obe disciplini na podobni ravni in ne bo velike razlike.”

Na pot je odšel še šest dni pred igrami, tudi zaradi navajanja na časovno razliko in tamkajšnje razmere. “Trening je bil dober. Bilo je toplo, na sneg pa sem se hitro navadil,” pa je bil Hrušičan zadovoljen po prvem treningu.

Pohvala domačinom

“Slovenska reprezentanca se v paraolimpijski vasi počuti dobro. V bistvu zelo dobro. Predvsem zaradi izredne prijaznosti in ustrežljivosti gostiteljev Korejcev in to na vsakem koraku, ne samo v vasi – če hočete: od letališča pa do smučišča. Paraolimpijska vas pa sicer poleg prijetne nastanitve, servisnih storitev in bogate izbire hrane in brezalkoholnih pijač, ponuja tudi številne prostočasne aktivnosti, ki krajšajo čas po napornih dopoldanskih treningih. Organizatorjem iger v Pyeongchangu gre z naše strani že zdaj pohvala in zahvala. Prepričan sem, da bo tako ostalo tudi do konca iger,“ je ob tej priliki povedal vodja odprave Roman Jakič.

Štiri dni pred odprtjem iger so v paraolimpijski vasi dvignili tudi slovensko zastavo. Vas je sicer ista kot je bil med OI, toda za potrebe športnikov invalidov so jo nekoliko preuredili. V njej imajo paraolimpijci zdaj na voljo osem enajstnadstropnih stolpnic s 372 sobami, med katerimi jih je polovica dosegljiva za udeležence iger na vozičkih.

Slovenska delegacija na igrah je sicer petčlanska, ob edinem tekmovalcu so v Pyeongchangu še trener Roman Podlipnik, njegov pomočnik in tudi sam nekdanji paraolimpijec Gal Jakič, vodja ekipe Roman Jakič in fizioterapevtka Manca Vida. Slivnik se bo v slalomu meril 14. marca, vožnji bosta na sporedu ob 1.30 in 4.30 po slovenskem času, v veleslalomu pa 17. marca (ob 1.30 in 6.00).

570 športnikov, 48 držav

Južnokorejski prireditelji se sicer zavzeto pripravljajo še na drugi del svojega zimskega festivala. Številčno ne bo tako zahteven, vseeno pa bodo morali poskrbeti za skoraj 600 športnikov in njihovih spremljevalcev.

Paraolimpijske igre se v Korejo vračajo po 30 letih, ko je bil Seul prizorišče poletne izvedbe takšnega tekmovanja. Takrat so bile igre za športnike invalide prvič na istih tekmovališčih kot pred njim olimpijske igre, pozneje so takšne kombinacije postale stalnica in tudi obvezen del vsake kandidature.

V desetih dneh se bo 570 udeležencev iz 48 držav merilo v šestih panogah (alpsko smučanje, biatlon, smučarski tek, deskanje, hokej in curling). Za tri države bo udeležba na takšnih igrah prva: za severno korejsko sosedo Severno Korejo, Gruzijo in Kazahstan, medtem ko bodo ruski športniki, na igrah jih bo 30, tekmovali pod zastavo mednarodnega paraolimijskegakomiteja.

Skupno bodo podelili 133 kompletov medalj, igre pa se bodo začele in končale na olimpijskem stadionu v Pyeongchangu, kjer je februarja slabe tri tedne že gorel olimpijski ogenj; paraolimpijska plamenica je v teh dneh na poti po Koreji in bo v petek prispela na stadion.

“Rad bi zaželel prisrčno dobrodošlico vsem športnikom in drugim udeležencem iger. Hvala tudi ekipi naših prostovoljcev in vseh, ki skrbijo, da bodo igre potekale nemoteno. Pyeongchang 2018 je nared, da v svet pošlje sporočilo izziva in navdiha,” je pred začetkom tekmovanj dejal Hee-beom Lee, predsednik organizacijskega odbora iger. Med paraolimpijskimi igrami bo do 18. marca za izvedbo skrbelo kar 5700 prostovoljcev in 27.000 organizatorjev.

Print Friendly, PDF & Email