Iz sveta se vrstijo odzivi na smrt znamenitega britanskega fizika Stephena Hawkinga, ki je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije ter poljudnoznanstvenimi objavami. Med drugim so njegove dosežke izpostavili v Veliki Britaniji, Rusiji in na Kitajskem.

“Profesor Stephen Hawking je bil briljanten in izjemen um – eden velikih znanstvenikov svoje generacije,” je sporočila britanska premierka Theresa May. “Njegov pogum, humor in odločnost, da kar se da izkoristi svoje življenje, so bili navdih. Njegova zapuščina ne bo nikoli pozabljena,” je poudarila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Odzval se je tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je na Twitterju poudaril, da “je pomembno, da se ne vdaš”.

Gospodarski minister v novi nemški vladi, ki bo prisegla danes, Peter Altmeier je na Twitterju zapisal, da “Hawking ni umrl, ampak samo odšel v vzporedno vesolje”.

Britanski fizik Brian Cox je medtem dejal, da je “veliko dobrih fizikov teoretikov – ni pa veliko velikih.”

Nekdanji predsednik ruske akademije znanosti Vladimir Fortov je ob smrti britanskega fizika, ki ga je poznal od leta 1973, dejal, da je svet izgubil enega največjih umov. Dela, kot je Kratka zgodovina časa, so postala zelo priljubljena, zaradi njih pa so številni začeli kazati zanimanje za znanost, je povedal ruski znanstvenik, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Eden od začetnikov svetovnega spleta Tim Berners-Lee je ob tem poudaril, “da smo izgubili sijajen um in človeka s čudovitim duhom”.

Predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja Andrew Parsons je Hawkinga, ki je bil zaradi bolezni na invalidskem vozičku, označil za “izjemnega človeka in pionirja za vse gibalno ovirane ljudi”. Britanski znanstvenik je sicer leta 2012 odprl tudi paraolimpijske igre v Londonu.

Žalujejo tudi milijoni Kitajcev, ki jih je Britanec navdušil z odprtjem računa na družbenem omrežju Weibo, ki na Kitajskem nadomešča Twitter. Račun, ki ga je odprl pred dvema letoma, ima danes skoraj pet milijonov sledilcev. Številni so zapisali, da je njegova smrt “padec zvezde velikanke”.

Hawking se je rodil 8. januarja 1942 v Oxfordu, kjer je na tamkajšnji univerzi tudi končal študij fizike. Iz kozmologije je doktoriral na univerzi Cambridge. Umrl je v 76. letu starosti.

V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije o vesolju. Njegovo najbolj priljubljeno in prodajano delo je Kratka zgodovina časa iz leta 1988, svetovna uspešnica, s katero je dosegel svetovno slavo. Življenje je posvetil odkrivanju skrivnosti vesolja.

Print Friendly, PDF & Email