Z današnjo opoldansko slovesnostjo na olimpijskem stadionu v Pyeongchangu se bodo končale paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide. Od 9. do 18. marca je na 12. takšnem druženju najboljših zimskih športnikov nastopalo 570 udeležencev iz 48 držav, tudi iz Slovenije, ki jo je zastopal mladi Jernej Slivnik.

:: Videoprenos zaključne slovesnosti (od 12.00 dalje)

Tekmovalni del iger se končuje danes s še zadnjimi preizkušnjami v smučanju in smučarskih tekih, ob 12. uri po slovenskem času pa se bo začela zaključna prireditev, ko bo tudi ugasnil paraolimpijski ogenj in bodo zastavo Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) predali prirediteljem naslednjih iger leta 2022 v Pekingu.

V Južni Koreji tako uspešno končujejo dvomesečni olimpijski in paraolimpijski festival; ista prizorišča, ki so februarja gostila olimpijske boje, so bila zdaj tudi prizorišča paraolimpijskih, kjer so na tekmah s skupno 570 udeleženci iz 48 držav, merili so se v alpskem smučanju, biatlonu, smučarskem teku, deskanju, hokeju in curlingu, podelili 133 kompletov medalj.

Izvrstno 12. mesto

Slovenija je na poletnih paraolimpijskih igrah precej opazen udeleženec in slovenski športniki na njih tudi osvajajo medalje. Na zimskih izvedbah pa je udeležba skromnejša, letos je bil tako edini predstavnik med aktivnimi tekmovalci šele 17-letni Hrušičan Jernej Slivnik.

Zanj so bile to prve igre, tekmoval je v tehničnih disciplinah alpskega smučanja. V veleslalomu je odstopil, v slalomu predzadnji tekmovalni dan pa je osvojil 12. mesto, kar je najvišja slovenska uvrstitev na paraolimpijskih igrah v zgodovini.

Slovenska ekipa s Slivnikom se bo iz Pyeongchanga vrnila v ponedeljek, 19. marca, ob vrnitvi pa mlademu tekmovalcu v Zvezi za šport invalidov – paraolimpijskem komiteju ob 21.45 na brniškem letališču pripravljajo tudi sprejem.

Največ Američani

Najuspešnejši pri zbiranju kolajn so bili Američani, ki so jih osvojili 36, od tega 13 zlatih. Kanadčani in nevtralni športniki iz Rusije so jih zbrali osem zlatih, Nemci sedem.

Sicer so prireditelji paraolimpijskih iger prodali 340.000 vstopnic, kar je rekord. V Sočiju 2014 je bila številka 316.200, letošnja prodaja pa je kar dvakrat višja od tiste na igrah pred 12 leti v Torinu.

V središču iger je bila tudi Severna Koreja, ki je v južno sosedo poslala dva tekmovalca. Smučarja tekača Ma Yu Chol in Kim Jong Hyon sta tekmi v kategoriji sedečih tekmovalcev končala v ozadju, a so ju domači navijači kljub temu toplo pozdravili. Oba sta sicer s tekom začela šele pred tremi meseci. Tako kot na igrah pred dvema mesecema Koreji na odprtju nista korakali skupaj, Severna Koreja je igre zapustila še pred koncem.

Print Friendly, PDF & Email