V petek, 4. maja, se v južnokorejskem mestu Cheongju začenja 6. svetovno prvenstvo, kjer bo sodelovala tudi slovenska parastrelska reprezentanca v postavi Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter, Damjan Pavlin, spremljala jih bosta glavna trenerka Polona Sladič in njen pomočnik Aleš Kosmač.

Brez Veselke Pevec

V ekipi žal ni aktualne paraolimpijske prvakinje Veselke Pevec, ki še ni okrevala po virozi, ki jo je staknila v Al Ainu na tekmi svetovnega pokala.

„Izredno mi je žal, ker ni Veselke z nami. Pred tekmo svetovnega pokala v Al Ainu v Združenih arabskih emiratih je kazala izvrstno formo. Žal pa je drugi dan po prihodu zbolela in osem dni preživela v postelji in pri zdravniku. Diagnosticirali so ji virozo, ki se je nadaljevala tudi doma. Tako je oslabela, da ne more na pot. Zato smo ostali na svetovnem prvenstvu tudi brez ekipne tekme, kjer smo v zadnjih letih redno osvajali prva, druga ali tretja mesta, branili pa bi tudi ekipno medaljo z zadnjega svetovnega prvenstva v nemškem Suhlu,“ je smolo Pevčeve obžalovala Polona Sladič.

Do treh medalj in dveh kvot

To je sicer že šesto svetovno prvenstvo po vrsti: prvo je leta 1994 gostil avstrijski Linz, leta 2002 je bilo v Seulu, za tem pa si sledijo Sargans (Švica, 2006), Zagreb (Hrvaška, 2010) in Suhl (Nemčija, 2014). Slovenska strelska reprezentanca invalidov je bila pred štirimi leti precej uspešna! V disciplini padajoče je Veselka Pevec zmagala, Franček Gorazd Tiršek pa je bil bronast. Ekipa v postavi Tiršek, Pevec, Damjan Pavlin pa je bila v streljanju z zračno puško srebra, Veselka Pevec in Nani Tiršek pa sta pristreljala dve paraolimpijski kvoti.

Tiršek blestel že marca v Al Ainu

Marca je slovenska odprava nastopila v Al Ainu, kjer je blestel prav Tiršek, ki je v obeh disciplinah z zračno puško pokazal vrhunsko formo. Zmagal je v obeh kvalifikacijah, še z zlasti z vrhunskim rezultatom v disciplini leže (R5), ko je z neverjetnim streljanjem popustil šele v zadnjih devetih strelih in zgolj za 0,5 zgrešil svetovni rekord. V obeh finalih je bil odličen. Stoje je zgolj za 0,4 zgrešil prvo mesto in nov svetovni rekord, medtem ko je leže zmagal s prednostjo enega celega kroga, kar je v tako izenačeni konkurenci res odlično. Za nameček je takrat izpolnil cilj v novi disciplini – MK puški leže (R9), ko je samo z dvema treningoma na prizorišču (doma zaradi vremena trening zunaj ni bil možen) na tekmi ustrelil MQS, ki mu omogoča nastop na tokratnem svetovnem prvenstvu.

Klima in adaptacija

„Za nami so nekajdnevne priprave, kjer smo delali dobro. Zavedati se moramo, da se delo stopnjuje na dolgi rok. Leta 2016 smo imeli paraolimpijske igre, ki jim je sledila krajša pavza, da se malce sprazni glava, potem so sledile nove preizkušnje. Tekme so že pokazale, kako smo pripravljeni. Trenirali smo dobro, tako kot smo se trudili mi, sta se tudi Polona in Aleš. Upam, da smo ustvarili dobro formo, ki bo dala dobro zgodbo,“ se dobrega nastopa nadeja Nani Tiršek, ki pa opozarja, da so tekme v Aziji vedno nepredvidljive. Svoje dodata klima in čas privajanja na nove okoliščine. Ekipa bo kmalu po prihodu začela s treningi.

Motivirani Pinter

„Motiva ne manjka, vodi pa me ljubezen do športa, sicer ne bi tako dolgo vztrajal v svetovnem vrhu,“ pa je pred odhodom v Azijo razmišljal Franc Pinter, ki je zadovoljen s svojo formo. Rad bi tudi do kvote za paraolimpijske igre. Če mu to ne uspe v Koreji, pa bo še dovolj priložnosti na naslednjih tekmah za svetovni pokal. Njegova paradna disciplina je  zračna puška stoje.

„Počutim se dobro, zdrav sem. V moji panogi streljanje z zračno puško leže sem zelo dober, pri streljanju stoje pa bomo videli, kako bo. Imam namreč precej težav s proženjem,“ pa pove takisto izkušeni Damjan Pavlin.

Po 32. odličje

Strelska reprezentanca lovi že 32. zaporedno medaljo na velikih tekmovanjih. Dejansko so strelci postali sinonim za uspeh. „Tradicija je vedno dvorezna: po eni strani je lep pogled nazaj, hkrati pa obremenitev za naprej. Mi delamo za vsako tekmovanje enako, sledimo napredku tehnike in stroke, ostajamo konkurenčni. To smo nenazadnje dokazali tudi v Riu, kjer smo osvojili dve paraolimpijski kolajni,“ pa je pred potjo v Azijo razmišljala trenerka Polona Sladič.

„Tiršek je v konstantni formi, zadnje dni smo na strelišču pilili tudi formo z malim kalibrom (R9), ki je po novem paraolimpijska panoga. V svojih paradnih panogah R4 in R5 je zelo konstanten in v dobri formi. Glede na to, da je psihično izredno močan, bo motiv svetovnega prvenstva dodal še tisto piko na i in upam, da bodo rezultati vrhunski! Pavlin ima nekaj težav s položajem stoje, zato smo na zadnjih treningih v Ljubljani vse moči usmerili v položaj leže, kjer na treningu niza odlične izide. Upam, da bo to uspel pokazati na tekmi. Nekaj nihanj forme je pri Pinterju, pri katerem je pomembna tudi dnevna forma oz. dobro počutje. Vsi so sposobni priti v finale, ki pa je potem tekma zase,“ pa se je Sladičeva za konec dotaknila še forme in napovedi za svetovno prvenstvo.

:: Uradna spletna stran svetovnega prvenstva v Južni Koreji

Print Friendly, PDF & Email