V Laškem se je slavnostno sklenil največji namiznoteniški turnir za športnike invalide na svetu. Mesto ob Savinji je gostilo 15. Slovenia Open Thermana Laško, kjer je sodelovalo 367 športnic in športnikov iz 44 držav. Tekmovanje je organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) v sodelovanju z Namiznoteniško zvezo Slovenije.

Tekmovalni in organizacijski presežek

„To je turnir, ki ga delamo za športnike, ki iz leta v leto potrjujejo z besedami in dejanji, da se v Laškem dobro počutijo. Letos večjih težav pri organizaciji ni bilo, za to na tem mestu iskrena zahvala organizacijskemu odboru, ki je dobro opravil svoje delo. Z roko v roku pa gresta letos tekmovalni in organizacijski uspeh, zato je v prvi vrsti poskrbel 20-letni Luka Trtnik, ki je pravi biser v svetovni konkurenci. Če bo nadaljeval v tem tempu in na domačem svetovnem prvenstvu pridobil pomembne točke, je vse mogoče,“ je svoje vtise strnil Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Brez stresa

„Za nami je še en izreden turnir. Sodnica iz Grčije je bila pred tekmovanjem nemirna, ko je videla, kako povsem brez stresa začenjamo turnir. Po koncu nam je iskreno čestitala, saj smo izpeljali vse po urniku, odigranih pa je bilo skoraj 1600 iger. Še enkrat več se je potrdilo, da ima turnir izvrstno organizacijsko ekipo, kjer vsak točno ve, kaj je njegova naloga,“ je uvodoma dejal Gorazd Vecko, tehnični direktor turnirja, na tekmovanju pa je bil tudi v vlogi selektorja Velike Britanije.

Vesel za Luko

„Favoriti še iščejo svojo pravo formo, v naši reprezentanci pa so do kolajn prišli trije mlajši igralci, kar me še posebej veseli. Radosten pa sem bil tudi ob uspehu Slovenca Luka Trtnika, ki je prvič v karieri na tako močnem turnirju prišel med osem najboljših. Vesel sem, če smo imeli tudi mi nekaj prstov poleg, saj je Luka dva tedna pred turnirjem sedem dni vadil tudi v Angliji v našem kampu,“ je dodal Vecko, ki je izpostavil tudi izjemno kvaliteto obračunov, nivo igre pa je po njegovi strokovni oceni še napredoval.

Tokio kot motiv

V posamični konkurenci se je 20-letni Domžalčan Luka Trtnik prebil med osem, kjer je potem klonil proti predstavniku Egipta. „Rezultat me je presenetil. Je pa velika vzpodbuda za naprej. Dobro delo se izplača in prinaša rezultat. Še naprej bom zavzeto treniral,“ je napovedal Luka, ki ne dovoli, da bi ga prevzela evforija. „Zdaj mi je uspelo, sledijo novi turnirji, kjer se bo treba dokazati,“ pravi Trtnik, ki bi ob take tempu uspehov (na mednarodni lestvici se dviga, ko premaguje boljše od sebe) lahko celo resno kandidiral za nastop na paraolimpijskih igrah leta 2020.

„Zadovoljna sem. Pokazala sem, da znam in zmorem. Predvsem pa je do izraza prišla moja psihološka stabilnost. Obžalujem le zapravljeno priložnost v igri dvojic, kjer pa sva imeli smolo z žrebom, za nameček pa se je videlo, da sva premalo uigrani, da bi bili konkurenčni,“ je povedala izkušena Andreja Dolinar, ki je takisto kot Luka Trtnik v posamični konkurenci prišla med osem najboljših. Podobno kot mladi up Trtnik tudi Dolinarjeva vse bolj na glas razmišlja o preboju na paraolimpijske igre v Tokiu!

Nov organizacijski izziv

Počitka ne bo, reprezentanca bo nadaljevala z delom pod taktirko trenerja Darka Kojadinoviča. Organizacijska ekipa v razširjeni postavi pa je pred sklepnim delom priprav na svetovno prvenstvo športnikov invalidov v namiznem tenisu. Tekmovanje, imenovano SPINT2018, bosta med 15. in 21. oktobrom letos gostila Celje in Laško. „Največji izziv bo logistika oz. transport udeležencev med Laškim in Celjem in nazaj, a smo tudi za to našli rešitev,“ je povedal Gorazd Vecko, tehnični direktor prvenstva. Damijan Lazar, ki predseduje organizacijskem odboru pa je napovedal tudi nekaj prilagoditev celjske športne dvorane Zlatorog, ki bo postala še bolj prijazna invalidom.

:: Uradni rezultati turnirja v Laškem

Prvakinje in prvaki posamične konkurence na 15. Slovenia Open Thermana Laško:

ženska konkurenca:

SF 1-2: Giada Rossi (Italija)
SF3: Anna-Carin Ahlquist (Švedska)
SF 4-5: Sandra Mikolaschek (NEM)
SF 6: Maryna Ytovchenko (Ukrajina)
SF 7: Kelly Van Zon (Nizozemska)
SF 8: Aida Dahlen (Norveška)
SF 9: Neslihan Kavas (Turčija)
SF 10: Bruna Costa Alexandre (Brazilija)
SF 11: Maria Krystyna Lysiak (Poljska)

moška konkurenca:

SM 1: Endre Major (Madžarska)
SM 2: Rafal Czuper (Poljska)
SM 3: Thomas Schmidberger (Nemčija)
SM 4: Abdullah Ozturk (Turčija)
SM 5: Mitar Palikuča (Srbija)
SM 6: Peter Rosenmeier (Danska)
SM 7: Mykhaylo Popov (Ukrajina)
SM 8: Ivan Mai (Ukrajina)
SM 9: Iurii Nozdrunov (Rusija)
SM 10: Denislav Stefanov Kodjabashev (Rusija)
SM 11: Peter Palos (Madžarska)

Prvakinje in prvaki ekipne konkurence na 15. Slovenia Open Thermana Laško:

ženska konkurenca:

SF 1-3: Hrvaška
SF 4-5: Srbija
SF 6-7: Nizozemska/Turčija
SF 8: Rusija
SF 9-10: Turčija
SF 11: Ukrajina/Japonska

moška konkurenca:

SM 1: Italija
SM 2: Brazilija
SM 3: Nemčija
SM 4: Turčija
SM 5: Turčija
SM 6: Romunija, Nemčija
SM 7: Tajska
SM 8: Ukrajina
SM 9: Japonska
SM 10: Bolgarija/Črna gora
SM 11: Belgija/Madžarska

Po slavnostni zaključni ceremoniji, med katero so se predstavili tudi plesalci na vozičkih, je zbrane zabavala glasebna skupina Victory.

Print Friendly, PDF & Email