Na mladih svet stoji. Tega se zavedamo tudi pri Zvezi za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskemu komiteju, kjer vzpodbujamo aktivnost mladih na različne strokovne načine. S pomočjo programa Postani športnik želimo izboljšati pogoje za mlade, svoje pa dodajajo tudi mednarodna tekmovanja. Eno od teh je zagotovo Emil Open – 7. evropske igre mladih za športnike invalide (gosti jih Brno), kamor je odpotovala slovenska delegacija, ki bo drugič nastopila na tem tekmovanju, ki ga financira Emil Fundacija.

Vključevanje mladih

Tekmovanja za mlade invalide postajajo vse bolj obiskana in vse več organizatorjev se odloča, da pred mednarodnim tekmovanjem za člane organizirajo tudi mladinska tekmovanja. Emil Open je letos že 7. tekmovanje mladih športnikov v Brnu. Žal pa jim njihovo ministrstvo ni uspelo zagotoviti dovolj sredstev, da bi lahko gostili vse prijavljene mednarodne športnike. Tako tudi večje število naših športnikov žal ostaja doma. Naša zveza bo v prihodnosti s programom Postani športnik poskušala mlade invalide v Sloveniji vključiti v športno vadbo in s tem tudi v bolj aktivno življenje,“ je ob tem povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komiteja.

Tekmujejo lahko mladi z različnimi specifikami invalidnosti, ki so stari med 10 in 26 let. Slovenski športniki bodo tekmovali v atletiki in bocci. Športniki prihajajo iz Centra IRIS, Ciriusa Kamnik in Zveze Sonček

V bocci se bosta pomerila 16-letni Timotej Šoš (Zveza Sonček), ki se letos prvič udeležuje večjega tekmovanja v tujini. Tekmoval bo v kategoriji BC2. V Brno je odpotovala tudi 24-letna Lara Tkalec, ki se meri v kategoriji BC1, kjer dosega tudi sama presenetljivo dobre rezultate v svoji kategoriji. Njena asistentka bo Petra Tkalec. Ekipo spremlja selektorica Boccia reprezentance Slovenije Maja Bobnar.

Po dragocene izkušnje

Cirius Kamnik ima dva tekmovalca v dvoranskem balinanju; prvi je Erik Jarec, ki bo letos dopolnil 17 let, že nekaj časa uspešno tekmuje na ligaških tekmovanjih: lani je bil uvrščen na DP in dosegel 3. mesto. Novinka pa je Andreja Gičev, ki šele začenja s tekmovanji – po ŠŠT-ju bo to njeno drugo tekmovanje. Stara je šele 12 let. Na tekmovanjih bo nabirala izkušnje, nobenega nasprotnika se ne bo ustrašila. Tekmuje z rampo, pri tem ji bosta asistirali Stanka Klepec in Irena Lamovec.

Tudi atletika

V ekipi sta tudi paraatleta:  11-letni slepi Damijan Vizjak (800m in skok v daljino), ki je na EmilOpen nastopil že lani. V Brnu se bo predstavil tudi 12-letni slabovidni Tim Završki (400m in met žogice 150g).

Ekipo spremljajo trenerji in pomočniki: Irena Lamovec, Stanka Klepec, Mojca Rifel, Petra Tkalec, Gašper Tanšek, Danijel Turecki.

Print Friendly, PDF & Email