Slovenski namiznoteniški igralci so na domačem svetovnem prvenstvu za invalide v Celju (Spint 2018) uvodni tekmovalni dan za zdaj še brez zmage, čaka jih še en nastop. Predtekmovanje se bo končalo v četrtek, ko bo trojica Slovencev opravila še štiri dvoboje.

V Celju in Laškem se je po sinočnjem uradnem odprtju danes tudi po tekmovalni plati začel Spint 2018, SP v namiznem tenisu za invalide, ki je letošnji največji dogodek na tem športnem področju v Sloveniji.

V slovenskem taboru so se že pred začetkom tekmovanja zavedali, da si ne smejo postavljati previsokih ciljev; vsi trije slovenski udeleženci so namreč na SP prišli s povabili prirediteljev, za nameček pa je bil še žreb predtekmovalnih skupin precej težak. A predaje vnaprej pri Luki Trtniku, Barbari Meglič in Primožu Kanclerju seveda ni bilo.

Konkurenčna Turkinji

Med Slovenci je prva preizkusila tekmovališče Megličeva, ki nastopa v kategoriji SF4, a se je v uvodnem nastopu poznala tudi trema. Njena tekmica, Kitajka Xiaodan Gu, je bila v uvodnem dvoboju prepričljivo boljša s 3:0 (1, 4, 3), Megličevo pa je nato popoldne čakal še en nastop, s Turkinjo Irem Oluk. Prvi niz je Slovenka dobila z 11:8, potem pa naslednje tri po tesnem razpletu izgubila (8, 10, 9). Zelo blizu je bila predvsem v tretjem, ko je zaostanek 5:10 še spremenila v 10:10, popolnega preobrata pa ni bilo.

SPINT 2018, predtekmovanje:

17.10.
Meglič – Gu (KIT) 0:3
Kancler – Zhai (KIT) 1:3
Trtnik – Morales (ŠPA) 1:3
Meglič – Oluk (TUR) 1:3
Kancler – Van Emburgh 2:3

Avdio izjava Primož Kancler:

Uradni rezultati 1. dne SPINT 2018:
SPINT 2018 World Championships Results

18.10.
Meglič – Matić (SRB) (9.45)
Trtnik – Jozić (10.30)
Kancler – Petruniv (UKR) (13.30)
Trtnik – Montanus (NED) (18.00)

“Ta igralka mi je najbližja po načinu igranja. Na koncu je malo zmanjkalo, se bom pa potrudila, da bom v prihodnje to nadoknadila. V redu je, če se lahko pobereš po takšnem zaostanku, ti je pa na koncu lahko seveda še bolj žal za točko. Prvi dan v celoti: prva polovica malo slabša, druga malo boljša, upam, da bo jutrišnja tekma v slogu te druge polovice,” je o svojih današnjih nastopih dejala Megličeva.

Primož Kancler je v prvem dvoboju v kategoriji SM3 meril s Kitajcem Xiangom Zhaijem in bil blizu uspeha. Prvi niz je izgubil, nato našel recept za tekmeca in dobil drugi niz, v tretjem pa je bilo povsem izenačeno, toda na koncu je po vodstvu Slovenca z 10:9 do zmage vendarle prišel Kitajec. Ta je nato dobil še četrti niz in skupno dvoboj s 3:1 (5, -8, 10, 6).

Po najboljših močeh

“Igra je bila dobra, tretji niz je bil res blizu in bi se lahko odvil tudi v mojo korist. Morda sem v preveliki želji prehitro zaključeval točke, ko bi lahko sledila še kakšna izmenjava. Morda sem bil res prehiter. Jaz sem želel igrati po najboljših močeh, nisem čutil pritiska, igral sem sproščeno, morda celo preveč, zato pa je tudi bilo nekaj napak, ki bi se jim lahko izognil,” je po prvi tekmi dejal Kancler in dodal, da preostala tekmeca dobro pozna in da bo predvsem proti Američanu iskal zmago. A mu ni uspelo,  Američan Jenson van Emburghom.

Medtem ko sta Megličeva in Kancler danes imela po dva dvoboja v skupini, je Luka Trtnik nastopil samo enkrat. Proti Špancu Jordiju Moralesu v kategoriji SM7 je odlično začel, dobil prvi niz s 14:12, potem pa je v tesnem dvoboju vendarle moral priznati premoč tekmecu, ki je dobil naslednje tri nize (6, 8, 9) in tudi dvoboj s 3:1.

“Tako kot vedno so se mi na prvi tekmi nekoliko tresle roke, pa ne vem, zakaj. Nisem najbolj zadovoljen, a zdaj se je treba osredotočiti za naprej. Vedno je malo treme, sem pa užival, ker sem videl svojo družino in navijače. Naslednjih tekmecev se bom lotil zelo resno, šel bom na zmago, čeprav vem, da me čaka zelo težak dan. Upajmo, da bom tudi kaj več zadel,” je o prvem dnevu na Spintu in o še dveh nastopih v četrtek dejal Trtnik.

Predtekmovanja se bodo končala v četrtek, Slovenci bodo v tem delu tekmovanja igrali še štiri dvoboje: Trtnika čakata obračuna s Hrvatom Pavaom Jozićem in Nizozemcem Jean-Pulom Montanusom, Kanclerja še z Ukrajincem Vasilijem Petrunivom, Megličevo pa s Srbkinjo Nado Matić. Iz vsake predtekmovalne skupine se v nadaljevanje SP uvrstita po dva najboljša.

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email