3. december je za mednarodni dan invalidov oktobra 1992 z resolucijo razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Z željo in jasnim namenom, da bi v družbi spodbudila vedno boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v življenje.

V Ljubljani se je v soboto sklenil 13. Kongres Šport za vse z osrednjo temo Športna rekreacija invalidov.

Drugi dan kongresa, sobota, je bil v znamenju praktičnih predstavitev. Krovno organizacijo športa Invalidov Zvezo za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) je predstavil Primož Jeralič, ki je zbrane, skoraj 200 slušateljev, seznanil tudi s splošno vadbo oseb na invalidskem vozičku, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča je osvetlil povezavo med rehabilitacijo in športom. O primeru osnovnega fitnes programa za invalide je govoril Primož Kirn, sledila pa so še predavanja Vadba oseb z motnjo v duševnem razvoju (Neža Adamič), Gibanje in glasba (paraplesni elementi) (Klemen Pirman) in Vadba za težje gibalno ovirane (Matjaž Bartol). Gregor Gračner pa je v imenu ZŠIS-POK zbrane nagovoril in predstavil program Postani športnik.

:: Uradna spletna stran kongresa

:: Zbornik 13. Kongresa šport za vse – športna rekreacija invalidov

„Za program Postani športnik vlada precejšnje zanimanje, kongres v Ljubljani pa smo izkoristili za navezavo dodatnih stikov, kar bo le koristilo programu, ki smo ga razvili in pripravili v sodelovanju z našim partnerjem in podpornikom Lidl Slovenija,“ je po kongresu dejal Gregor Gračner, podpredsednik ZŠIS-POK.

Print Friendly, PDF & Email