Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je v ponedeljek, 3. decembra, gostil posvet o terminologiji na področju invalidnosti.

Udeleženke in udeleženci okrogle mize so bili Andreja Barle Lakota (Direktorat za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), Živa Cotič Zidar (Varuh človekovih pravic), Dane Kastelic (Svet za invalide RS), Goran Kustura (Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS)), dr. Mojca Lipec Stopar (Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani) in Boštjan Vernik Šetinc (Društvo za osveščanje in varstvo – Center antidiskriminacije). Okroglo mizo je povezovala dr. Mojca Žagar Karer z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Posveta sta se udeležila tudi Jana Čander in Gregor Dolinar, strokovna sodelavca Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komiteja.

„Vsi si želimo vključiti v družbo, zato nas je zanimal terminološki jezikoslovni del problematike invalidov. Vsekakor je potrebna ustaljenost terminologije v prihodnje. Okrogla miza je razmišljala o besedi invalid in se dotaknila prevoda konvencije o invalidih,“ je ob posvetu povedala Jana Čander.

Print Friendly, PDF & Email