V Kranjski Gori so slovesno odprli svetovno prvenstvo v alpskem smučanju za športnice in športnike invalide, prva tekma bo na sporedu v ponedeljek, 21. januarja.

Na štartu pa bo tudi 19-letni slovenski smučar Jernej Slivnik, ki ima več kot teden dni že težave z desno ramo. Današnji trening pa je potrdil, da bo Slivnik kos naporom in bolečinam. Zeleno luč pa so prižgali tudi zdravniki.

Slivnik treniral

„V soboto je Jernej opravil trening. Bolečina v rami je popustila. V nedeljo bo počival. Če prenese dobre vožnje s treninga na tekmo, nas čaka dober nastop,“ je optimistično razpoložen Slivnikov trener Roman Podlipnik.

Več kot 120 smučark in smučarjev se bo uvodoma merilo na smučišču v Podkorenu, današnja otvoritev pa je potekala v alpski vasici v središču mesta. Zbrane sta pozdravila tudi Andrew Parsons, predsednik mednarodnega paraolimpijskega komiteja, in dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

Za zgodovino

„V čast mi, da se z vami v Kranjski Gori. To je zgodovinsko svetovno prvenstvo, ki ga prvič organizirata skupaj dve državi,“ je v svojem nagovoru dejal Andrew Parsons, ki je zaželel vsem športnicam in športnikom uspešne nastope. Parsons se v Sloveniji mudi že drugič v zadnjih nekaj mesecih – oktobra lani je bil gost na svetovnem prvenstvu v namiznem tenisu za športnike invalide v Celju.

“Šport povezuje. V naslednjih dneh bo v Kranjski Gori povezal 120 para športnic in športnikov in dve soorganizatorski mesti. Kjer je bila 100 let nazaj še vojna, danes športniki povezani tekmujejo in nam dajejo pozitivno sporočilo sodelovanja,” je pristavil dr. Jernej Pikalo.

Na slovesni otvoritvi so prisegli športnice in športniki, sodniki in trenerji. V imenu športnikov je slovesno zaprisego opravil Jernej Slivnik.

V imenu ZŠIS-POK je predsednika Andrewa Parsonsa pozdravil podpredsednik Gregor Gračner.

Svetovno prvenstvo v paraalpskem smučanju:

Kranjska Gora:
19.1. otvoritev tekmovanja ob 17.30 v središču Kranjske Gore
20.1. prost dan
21.1. veleslalom (M) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)
22.1. veleslalom (Ž) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)
23.1. slalom (M) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)
24.1. slalom (Ž) (1. tek 10.00, 2. tek 13.15, razglasitev in podelitev medalj 16.30)

Sella Nevea:
29.1. smuk (M/Ž)
31.1. superkombinacija (M/Ž)
1.2. superveleslalom (M/Ž)
1.2. zaključna slovesnost

Jerneja podpira tudi Združenje slovenskih žičničarjev – GIZ, Zbornica gorskih centrov.

Print Friendly, PDF & Email