Tokrat je paraolimpijski šolski dan gostoval na Dolenjskem v Vavti vasi pri Straži. Učenke in učenci so spoznali paraolimpijsko gibanje (predstavil jim ga je paraolimpijec Primož Jeralič), prisluhnili zgodbi športnice (Senta Jeler, reprezentantka v odbojki sede in ambasadorka programa Postani športnik), potem pa so se tudi sami lahko preizkusili v različnih športih.

Zbrane smo seznanili tudi s programom Postani športnik.

Optimizem in način življenja

„Naši vtisi so zelo dobri. Zelo smo zadovoljni, ker smo gostili paraolimpijski šolski dan. Otroci so z zanimanjem spremljali dogajanje. Sama sem se s to temo srečevala tudi skozi študij defektologije. Zato menim, da te in podobne vsebine premalokrat pripeljemo v redne osnovne šole med otroke, ki pa tako zadeve vedno dobro sprejmejo. S takimi dnevi rušimo tabuje in odpravljamo predsodke, hkrati pa otroke in nas soočamo z optimizmom, ki ga kažejo naši gostje, ki dokazujejo, kaj vse zmore človek, če ima voljo. Nenazadnje, taki dnevi so jasni pozivi k zdravem življenjskemu slogu,“ je po koncu paraolimpijskega dneva v Vavti vasi povedala Katarina Ulčnik, specialna pedagoginja na tamkajšnji šoli.

Piko na i dogodku so postavili košarkarji Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Do 17 dogodkov

V posameznem šolskem letu ekipa ZŠIS-POK, ki je organizator dogodka in nosilec ideje, izvajalec pa ŠD Invalid v sodelovanju z Zvezo Sonček, obišče med 14 in 17 šol. Ciljna publika so osnovnošolci, novembra smo obiskali tudi srednjo šolo v Mariboru. Praviloma šole temu dnevu namenijo cel dan, v aktivnosti pa vključijo celo šolo ali pa posamezne triade ustanove.

Projekt podpirajo Zavarovalnica Triglav, Lidl Slovenija in Toyota Slovenija.

Print Friendly, PDF & Email