Iskrene čestitke Adiju Urnautu in Tanji Babnik

//Iskrene čestitke Adiju Urnautu in Tanji Babnik

Iskrene čestitke Adiju Urnautu in Tanji Babnik

V Kongresnem centru Brdo pri Kranju so v sredo, 13. februarja, podelili Bloudkova priznanja. Podeljevanje priznanj Stanka Bloudka, najvišjih priznanj Republike Slovenije na področju športa, ima dolgo tradicijo in sega v leto 1965.Od začetka podeljevanja pa do danes je bilo skupno podeljenih 1635 priznanj, od tega 289 nagrad in 977 plaket. Bloudkovo priznanje je doslej prejelo 742 športnih delavcev, 337 športnikov ali ekip in 190 športnih organizacij.

Udeležence na prireditvi je nagovoril tudi minister dr. Jernej Pikalo in čestital vsem nagrajenkam in nagrajencem. “Pri vseh nagradah gre za veliko srce, ki bije za šport,” je v nagovoru izpostavil minister. “Če kdo, potem današnji nagrajenci vedo, kaj je delo v športu. Brez vas ni športa in ni vseh tistih vrednot, ki jih šport tej družbi daje. Te so tiste, za katere se je vredno zavzeti: sodelovanje, a tudi tekmovalnost, priznati poraz, a tudi okusiti slast zmage, biti podoben in včasih biti tudi drugačen.”

Leto 2018 je bilo olimpijsko leto in dosežki slovenskih športnic in športnikov znova niso izostali. Razveselili so državljanke in državljane Republike Slovenije. Odbor je bil pri izboru prejemnikov Bloudkovih priznanj zaradi tega še pred težjo preizkušnjo, je v svojem nagovoru izpostavil predsednik odbora Miroslav Cerar. Povedal je, da je do razpisnega roka, 14. decembra 2018, prispelo skupno 68 vlog, kar je 5 vlog več kot lani, medtem ko je bilo predlaganih posameznih nominirancev, torej posameznikov, ekip, društev oziroma klubov 55, kar je 9 več kot leto prej. Za nagrado je bilo predlaganih skupno 31 kandidatk/-ov, od tega je bilo največ, kar 25, predlaganih za življenjsko delo in 13 za izjemni dosežek v športu ter le 6 za izjemni prispevek k razvoju slovenskega športa. Za Bloudkovo plaketo je bilo predlaganih 24 kandidatk/-ov, kar pomeni, da je bilo razmerje med nagradami in plaketami prvič v zgodovini podeljevanja Bloudkovih priznanj v korist nagrad. Pri plaketah so prevladovali predlogi za pomemben športni dosežek, kar 15, za prispevek k razvoju športa samo 2 in za življenjsko delo 7.

Odbor je odločil, da za leto 2018 podeli 4 nagrade in 10 plaket.

Prejemniki nagrad in plaket za leto 2018 so:

 • Drago BUNČIČ za življenjsko delo v športu;
 • Adolf URNAUT za življenjsko delo v športu;
 • Jakov FAK za izjemni športni dosežek in
 • Janja Garnbret za izjemni športni dosežek.

Prejemniki plaket:

 • Tanja BABNIK za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa;
 • Aleš BORČNIK za pomemben tekmovalni dosežek;
 • Adrian GOMBOC za pomemben tekmovalni dosežek;
 • Matjaž HAFNER za življenjsko delo v športu;
 • Peter JUTERŠNIK za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa;
 • Peter KONČNIK za življenjsko delo v športu;
 • Franc KRALJ za življenjsko delo v športu;
 • Boštjan MAČEK za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa;
 • Rajko PINTAR za življenjsko delo v športu in
 • Gregor VEZONIK za pomemben tekmovalni dosežek.

Na področju športa invalidov sta pečat pustila Adi Urnaut in Tanja Babnik.

Adi Urnaut:
Adolf-Adi Urnaut, profesor športne vzgoje, je v vrhunsko odbojko aktivno vključen že več kot 60 let: kot igralec, trener, pedagoški in strokovni delavec in funkcionar. Leta 1957 je prvič nastopil za jugoslovansko mladinsko reprezentanco in za njo igral kar dobro desetletje. Na skupno 320 tekmah in mednarodnih turnirjih je osvojil tri zlate medalje na sredozemskih igrah, bronasto odličje na univerzijadi in bil kapetan reprezentance med letoma 1967 in 1971. Adi Urnaut pa je tudi odličen trener in organizator. Vodil je številne šolske ekipe v odbojki in odbojki na mivki, treniral ženske in moške mladinske in članske ekipe ter reprezentance v odbojki, odbojki na mivki in invalidske ekipe v odbojki sede. Trenutno je strokovni vodja mednarodnega poletnega odbojkarskega kampa Tineta Urnauta za mlade in član delovne skupine, ki je pripravila idejni načrt za projekt Aktivni in zdravi olimpijci in paraolimpijci.

Tanja Babnik:
Tanja Babnik kot učiteljica na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS — Soča (URI-Soča) in v Osnovni šoli Ledina — bolnišnični oddelki usmerja in motivira otroke invalide že kot osnovnošolce v rekreativno-športne dejavnosti. Zadnjih 15 let je tudi glavna organizatorka bolnišničnih olimpijskih iger, ki potekajo vsako leto v URI-Soča. Igre imajo za otroke invalide ne le zdravstveno-rekreativni pomen, ampak Tanja otroke že pred igrami pripravlja za nastop v izbranih panogah. Prve športne izkušnje na igrah so tako pridobili že poznejši paraolimpijci Gal Jakič, Jernej Slivnik, Darko Đurić … Tanja je trenutno v polnem teku za igre, ki bodo konec marca 2019 v URI-Soča.

Višina Bloudkove nagrade je letos višja, in sicer znaša 9000 EUR, Bloudkove plakete pa 3000 EUR. Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo.

:: Zbornik Bloudek 2018 (pdf)

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Print Friendly, PDF & Email
2019-02-14T10:03:01+02:00 14. februar, 2019|

test

fwdwwgiguwgh