Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS – PK), Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča (URI – Soča) ter Lidl Slovenija so za paciente na URI – Soča, mlade invalide in ostale obiskovalce pripravili PARAFEST – dan športa invalidov. Na dogodku so uspešni športniki invalidi in paralimpijci predstavili najbolj priljubljene parašporte, ki so jih lahko obiskovalci preizkusili. Parašportnikom so se pridružili tudi sedanji in nekdanji vrhunski športniki, kot so košarkar Miha Zupan, plesalec Miha Vodičar, kolesarji ekipe Adrie Mobil, košarkarji Petrola Olimpije, odbojkarji Calcit Volley, selektor slovenske košarkarske reprezentance Rado Trifunović, slovenska curling reprezentanca, selektor balinarske reprezentance Aleš Škoberne ter balinarski reprezentant Aleš Borčnik. Na dogodku je poleg gostiteljev obiskovalce nagovorila tudi državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Kot so poudarili na dogodku, športne aktivnosti invalidom prinašajo veliko, saj prek gibanja razvijejo svoje zmožnosti, krepijo samopodobo ter zvišujejo kakovost življenja. Prvi korak, da se invalidi začnejo gibati, predstavlja spoznavanje in preizkus različnih parašportov, saj na ta način hitro ugotovijo, kateri šport jim ustreza in kateri ne. Na URI – Soča so tako predstavili šest najbolj priljubljenih parašportov – parakolesarstvo, boccio, odbojko sede, košarko na vozičkih, paraplavanje, športni paraples in curling na vozičkih. ZŠIS – PK želi športne aktivnosti še posebej približati mladim invalidom, saj jim gibanje lahko pomaga pri vključevanju in aktivnem povezovanju. »Šport je za vsakega mladega človeka zelo pomemben, še toliko bolj pa za mlade invalide. Skozi športne aktivnosti namreč pridobijo samozavest in se vključujejo v socialno mrežo, ki jim večkrat primanjkuje pri njihovem razvoju ter samopodobi. Tako smo se na ZŠIS – PK odločili, da s pomočjo Parafesta tudi mladim invalidom približamo njim prilagodljive športe. Skupaj z Lidlom Slovenija na nacionalni in lokalni ravni skušamo omogočiti, da se mladi invalidi enakopravno vključujejo v šport in si na način gradijo bolj aktivno ter zdravo življenje,« je na Parafestu dejal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS – PK.

Šport je pomemben tudi pri rehabilitaciji

Na URI – Soča športne aktivnosti redno vključujejo v rehabilitacijske procese, tako pri odraslih kot otrocih. Šport pri rehabilitaciji predstavlja logično nadaljevanje dela tima zdravnikov, fizioterapevtov, delovnih terapevtov in drugih strokovnjakov, ki sodelujejo s pacienti. Je nadgradnja skupnega truda za njihovo dobrobit tudi po zaključeni rehabilitaciji na URI – Soča. Mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI – Soča, je ob tem povedal: »V URI – Soča se zavedamo, da je v procesu rehabilitacije športna aktivnost pomemben dejavnik, ki pri posamezniku lahko pripomore, da se hitreje povrne v aktivno življenje. Zato paciente spodbujamo, da so športno aktivni že med samo rehabilitacijo, pa tudi potem, ko inštitut zapustijo in se vračajo v vsakdanje življenje. Predstavitev različnih športov, ki so pri tem na voljo, in podpora pri aktiviranju ter vključevanju, so zato redni del naših aktivnosti.«

Gibanje mora biti motivator predvsem pri mladih

Na dogodku so parašporte predstavili vrhunski športniki invalidi in parašportniki, pridružili pa so se jim tudi znani slovenski športniki. Nekateri med njimi so se prav na Parafestu prvič preizkusili v parašportu. Parašportniki in znani športniki so izvedli tako imenovane ‘mini tekme’, kjer so se pomerili v posameznih športih in bili prava paša za oči za obiskovalce. Nad prikazanimi športnimi aktivnostmi so bili navdušeni tudi mlajši obiskovalci, pri katerih je šport še toliko bolj pomemben. Prav z namenom motivacije in vključevanja mladih invalidov v športne aktivnosti sta ZŠIS – PK in Lidl Slovenija razvila program Postani športnik, s katerim želita vzpostaviti dolgoročni sistem na nacionalni in lokalni ravni z namenom večjega dosega in prepoznavnosti parašporta med mladimi. Partnerji so program Postani športnik predstavili tudi na Parafestu. »Z ZŠIS – PK nas že nekaj let druži odlično sodelovanje in strmenje k istemu cilju – ustvariti boljše pogoje za mlade športnike invalide, ki že danes dokazujejo, kako daleč segajo njihove zmožnosti. Če jim zagotovimo ustrezen način vključevanja v športne aktivnosti in jih obenem motiviramo, bomo za njih resnično ustvarili boljši svet. Tudi današnji Parafest je namenjen temu, saj je za prvi korak k navduševanju nad športom treba različne discipline najprej spoznati in preizkusiti. Verjamem, da se bodo danes med obiskovalci znašli takšni, ki bodo o športu razmišljali tudi jutri in se z veseljem začeli več gibati,« je dejala Tina Cipot, vodja službe za korporativno komuniciranje pri Lidlu Slovenija.

Print Friendly, PDF & Email