Ko se združita prava akcija in dober namen, se rodi nekaj dobrega, plemenitega. Ko so prijatelji, parašportniki, športniki invalidi, obvestili 29-letnega ročnega kolesarja Gregorja Habeta iz Dobrne, da bodo združili moči in prekolesariji Slovenijo zanj, je bil ganjen, morda celo šokiran. Primož Jeralič (udeleženec paralimpijskih iger v Riu de Janeiru), Peter Cerar in David Razboršek so „stari“ mački, ki vedo, da Habe premore velik potencial, da pa se žal vse konča pri denarju, pa je jasno tudi njim. Če želi Habe narediti korak naprej v konkurenci parakolesarjev, rabi novo profesionalno konkurenčno kolo! Ki ni poceni! Zato se je prej omenjen trio odločil, da se uleže oz. usede na kolo in prevozi Slovenijo po diagonali!

Od Lendave do Kopra

Če se boste med danes in jutri nahajali na relaciji Lendava – Koper, boste imeli priložnost spodbujati štiri parakolesarje, ki bodo vozili razdaljo skoraj 350 kilometrov. V manj kot 24 urah bodo na svojih ročnih kolesih premagovali slovensko transverzalo. Z njimi bo tudi Gregor Habe.
Omenjen podvig so poimenovali Dobrodelna slovenska transverzala ročnih kolesarjev 2019, odvijal pa se bo kot del širšega kolesarskega projekta #MislimVarno VOZIM S SRCEM, ki ga izvaja Zavod VOZIM. Zavod VOZIM s preventivnimi aktivnostmi, namenjenimi posebej za kolesarje, že od leta 2016 javnost, z različnimi aktivnostmi na terenu, z brošuro ter z nalepkami za avtomobile, ozavešča o pomembnosti previdne, strpne in varne vožnje takrat, ko si cesto delita kolesar in voznik motornega vozila. Kolesarji namreč spadajo v eno najbolj ranljivih skupin v prometu – statistika kaže, da je bilo leta 2018 na področju Evropske unije v vseh zabeleženih prometnih nesrečah, ki so se zgodile med kolesarjem in drugim vozilom 83 % takih, ki so se za kolesarja končale s smrtjo ali s težjo telesno poškodbo. V Sloveniji pa je bilo istega leta med vsemi, ki so v prometu utrpeli težje telesne poškodbe, kar 23 % kolesarjev.

S dejanjem na eni strani bodo naši štirje mušketirji opozarjali na pomen varne obvozne razdalje 1,5 m, trenutek ko si cesto delita kolesar in voznik motornega vozila, na drugi strani pa bo njihovo dejanje imelo še dobrodelno noto – zbiranje sredstev za nakup profesionalnega tekmovalnega ročnega kolesa za Gregorja Habeta. Njihov podvig so že podprla številna podjetja kot so Toyota Slovenija, Zavarovalnica Triglav, Pocinkovalnica d.o.o., Vodoterm d.o.o. Hotel Evropa, itd., Medijska hiša Delo, Gregorjevo lokalno okolje in različne organizacije, kot so Agencija za varnost v prometu (AVP), KD Lendava , KD Raketa, KD Rog in KD BikeRepublic.

„Slovenija je, kar zadeva vozniško kulturo, še vedno precej drugačna, v primerjavi z nekaterimi državami v tujini. Marsikje je npr. obvozna razdalja 1,5m uzakonjena, obzirna in strpna vožnja – tako kolesarjev kot drugih voznikov – pa je nekaj povsem običajnega. Upoštevajoč naravo slovenskih cest, ki so predvsem na ruralnih območjih precej ovinkaste in dejstva, da izgradnja kolesarskih stez ni povsod mogoča,  se pri nas – tako vozniki motornih vozil kot kolesarji – še vedno premalo zavedajo nevarnosti potencialnega naleta oz. trka ter posledic, ki jih slednje prinaša. Ozaveščanje je zato še vedno ključnega pomena, seveda s ciljem dvigovanja strpnosti, potrpežljivosti in obzirnosti vseh udeležencev v prometu,“ razmišljal David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

Pomen športa za invalide

„Športno udejstvovanje je koristno za vsakogar in invalidi seveda niso nobena izjema. Šport krepi psiho-fizično kondicijo posameznika in posledično omogoča tudi lažje opravljanje vsakodnevnih opravil, daje dodatno motivacijo in zagon za soočanje z različnimi izzivi in splošno pozitivno vpliva na dobro počutje. Nekaterim posameznikom, poškodovancem, športno udejstvovanje predstavlja način za lažje ponovno vključevanje v družbo po poškodbi ali način za širitev socialnega kroga, spet drugim predstavlja dodatno motivacijo, tretjim hobi, nekateri pa skozi šport negujejo in krepijo svoje talente, za katere mogoče pred poškodbo sploh niso vedeli, da jih imajo,“ pa Razboršek še opozori na pomen športa za invalide, ki mu velik pomen dajejo tudi na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite, kjer so skupaj z Lidl Slovenija razvili program Postani športnik: z namenom vzpostavitve dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnost.

Pomagajmo Gregorju

Projekt pa lahko podprete tudi vi – tako, da vozite varno in upoštevate 1,5m obvozne razdalje, da parakolesarjem namenite kakšno spodbudno besedo, če jih srečate na poti ali z donacijo – svoj prispevek lahko nakažete na trr: SI56 6100 0001 5032 243, Društvo paraplegikov jugozahodne štajerske, Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, SKLIC: SI00 1889-19. Medijski partner dogodka sta Delo in Slovenske novice.

Print Friendly, PDF & Email