Prihodnji ponedeljek se v Budimpešti začenja evropsko prvenstvo ženskih reprezentanc v odbojki sede. Nastopila bo tudi Slovenija, ki prvenstvo stare celine začenja s tekmo proti Nemčiji.

Evropsko prvenstvo, članice, odbojka sede, predtekmovanje:

skupina A:
Madžarska, Slovenija, Hrvaška, Nemčija

skupina B:
Rusija, Finska, Ukrajina, Italija, Velika Britanija

Tekme Slovenije v rednem delu:

15.7.
Slovenija – Nemčija (13.30)

16.7.
Slovenija – Madžarska (18.00)

17.7.
Slovenija – Hrvaška (15.45)

Iz vsake skupine se v četrtfinale uvrstijo po štiri ekipe, ki se potem po sistemu 1-4, 2-3, 3-2, 4-1 pomerijo s štirimi ekipami skupine B, izločilni boji bodo na sporedu med 18. in 20. julijem.

Boljše od Hrvaške

Zasedba selektorja Simona Božiča je še pomladila svoje vrste, a v dobrem razpoloženju ter obetavni formi čaka evropsko prvenstvo. Minuli vikend se je pomerila s Hrvaško in jo tudi prepričljivo ugnala. „Generalka je uspela, Hrvaška je napredovala, na tekmo pa je prišla po dveh tednih priprav. Do konca tedna nas čakata še dva treninga, v soboto pa se odpravimo na pot,“ pove selektor Božič.

Slovenija bo nastopila v postavi: Lena Gabršček, Jana Ferjan, Danica Gošnak, Mira Jakin, Klara Vrabič, Suzana Ocepek, Tia Vrhovnik, Senta Jeler. Simonu Božiču bo asistiral Branko Mihorko, v strokovnem štabu bo še reprezentančni zdravnik dr. Dejan Fabčič.

„Žreb je morda res ugoden, a nas čaka zahtevno delo. Že uvodoma nas čaka obračun z Nemkami, ki so naredile velik korak naprej, v svoji sredini pa imajo še izjemno nekdanjo ameriško reprezentantko,“ je še dodal Božič.

Kvalifikacije za Tokio 2020

Omenjeno evropsko prvenstvo bo tudi kvalifikacijsko sito za paralimpijske igre, kjer ima že zagotovljeno mesto Rusija. Če bodo Rusinje upravičile vlogo favorita in postale evropske prvakinje, bo na igre v Tokio potoval poraženec finala, sicer prvakinje, če to ne bo Rusija. Za dodatno eno prosto mesto pa se bodo ekipe, ki jim ne bo uspelo do paralimpijskih iger prek kontinentalnih prvenstev, borile na dodatnem predparalimpijskem turnirju, ki bo  prihodnjo pomlad. „Dobili smo super predtekmovalno skupino, a tako je bilo tudi pred dvema letoma v Poreču. Dejstvo je, da to še nič ne pomeni. Smo pa dobro trenirale, zavedamo se priložnosti in odgovornosti. V danem trenutku bomo dale vse od sebe. Prepričana sem, da nam lahko uspe,“ je optimistično razpoložena kapetanka reprezentance Lena Gabršček.

Slovenija na dosedanjih evropskih prvenstvih:
2017 – 5. mesto
2015 – 3. mesto
2013 – 3. mesto
2011 – 4. mesto
2009 – 3. mesto
2007 – 3. mesto
2005 – 3. mesto
2003 – 2. mesto
2001 – 1. mesto
1999 – 1. mesto
1995 – 3. mesto

Foto: FB OdbojkaSede

Print Friendly, PDF & Email