V Vrbasu v Srbiji je 3. in 4. avgusta potekalo 2. mednarodno tekmovanje v statični apneji za invalide D’APNEA 2019. Na bazenu Centra za fizičku kulturu Drago Jovović so se na pobudo Milana Šolaje, zmagovalca 1. mednarodnega tekmovanja D’APNEA 2019, ki je potekalo aprila v Pacugu v Sloveniji, zbrali vsi najboljši, Nino Batagelj, Matej Lednik in Aleš Povše iz Slovenije, Ljilja Slišković iz Bosne in Hercegovine ter Milan Šolaja, Marija Božić in Bojan Ilić iz Srbije. Tekmovanje je tudi tokrat vodila Rusinja Saglara Mandzhievna, učenka slovite Natalie Avseenko, večkratne svetovne rekorderke v potapljanju na dah.

Milan Šolaja je popravil svoj dosedanji rekord iz 4:33 na 5:15, kar je izjemen dosežek. Slovenski rekord tokrat ni bil presežen in ostaja 3:30 (Nino Batagelj), kar je ponovno zadostovalo za 2. mesto. V ženski konkurenci je tudi tokrat zmagala Ljilja Slišković.

Poleg tekmovanja je v organizaciji Mednarodne zveze društev IAHD Adriatic, potekal tudi tradicionalni »Mednarodni dan brez vozička«, tokrat že šestnajstič, vendar prvič izven meja Slovenije. Na »16. Mednarodnem dnevu brez vozička«, katerega namen je spoznavanje invalidov z novimi športnimi in prostočasnimi aktivnostmi, predvsem tistimi, kjer invalidi lahko odvržejo invalidski voziček, je tudi tokrat bilo v ospredju potapljanje, tako terapevtska, rekreativna in tekmovalna apneja kot tudi terapevtsko, rekreativno in športno potapljanje za invalide. Aleš Povše, CMAS inštruktor potapljanja, je s pomočjo Alenke Fidler v podvodni svet povabil številne kopalce, ki so bili nad svojo prvo potapljaško dogodivščino navdušeni.

Milan Šolaja, nekdanji rokometni vratar, in Matej Lednik, pobudnik ustanovitve prve rokometne ekipe na vozičkih v Sloveniji, sta drugim udeležencem predstavila rokomet na vozičkih.

Flyur Nurlygayanov, predsednik Ruske zveze za šport invalidov, je vse tekmovalce povabil na 3. krog tekmovanja D’APNEA 2019, ki bo potekalo septembra v Rusiji, kjer se že veselimo novih rekordov.

REZULTATI:

Moški:

1. mesto: Milan Šolaja, Srbija, 5:15
2. mesto: Nino Batagelj, Slovenija, 3:16
3. mesto: Bojan Ilić, Srbija, 3:15
4. mesto: Aleš Povše, Slovenija, 2:10
5. mesto: Matej Lednik, Slovenija, 1:15

Ženske:
1. mesto: Ljilja Slišković, Bosna in Hercegovina, 1:50
2. mesto: Marija Božić, Srbija

Print Friendly, PDF & Email