Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) je danes dopoldne v družbi športnic in športnikov invalidov pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici slavnostno razkrila odštevalnik do Paralimpijskih iger v Tokiu 2020. Slabo leto do otvoritve iger je odštevalnik zagnal paralimpijec Jože Okoren, dobitnik bronaste kolajne v metu diska na Paralimpijskih igrah 1972 v Nemčiji. Na dogodku so veleposlanik Japonske nj. eksc. Masaharu Yoshida in drugi gostje podprli slovenske parašportnike kandidate v njihovih prizadevanjih za najžlahtnejša športna odličja in skupaj z njimi začeli odštevati do tega velikega dogodka. Po uradnem delu so športnice in športniki invalidi obiskovalcem predstavili košarko na vozičkih in parakolesarstvo, pred Lidlovo trgovino pa bo en mesec na ogled tudi razstava izbranih paralimpijskih športov.

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paralimpijske igre. Sodelovalo bo okrog 4.500 športnic in športnikov, ki se bodo v 540 dogodkih merili v 22 športnih panogah. Slovenija bo imela na Japonskem priložnost osvojiti že 50. paralimpijsko kolajno, slovenski športniki invalidi pa prav v teh dneh, tednih in mesecih pospešeno lovijo ustrezne norme, ki jih bodo pripeljale med kandidate za udeležbo na igrah. Z razkritjem odštevalnika do paralimpijskih iger so simbolno otvorili začetek paralimpijskega leta, v katerem bo ZŠIS-PK večji del energije in aktivnosti usmerila v priprave na ta pomemben dogodek.

»Paralimpijsko leto je pred nami in številni naši športniki ter športnice svojo energijo in življenjske cilje usmerjajo v ta dogodek. Dobri rezultati in paralimpijska odličja iz preteklih let so vsem nam v navdih, da bomo tudi na teh igrah pokazali, iz kakšnega testa smo,« je na dogodku dejal predsednik ZŠIS-PK Damijan Lazar. O pripravah in željah na ta velik dogodek sta na dogodku spregovorila tudi prva slovenska potnika na Paralimpijske igre – paraplavalec Darko Đurić in parakolesar Gregor Habe. Darko Đurić se je na igrah že preizkusil, za Habeta pa bo to prvo srečanje s tako velikim športnim tekmovanjem. A po njunih besedah je želja in motivacija za uspešen nastop pri obeh enako velika, zato bosta v prihajajočem letu vso svojo energijo in trud vložila za priprave na čim boljši nastop na Japonskem. Dogodku ob razkritju odštevalnika se je pridružil tudi veleposlanik Japonske nj. eksc. Masaharu Yoshida, ki je vsem kandidatom za paralimpijske igre zaželel veliko uspehov.

»Beseda paralimpijski je bila prvič uporabljena prav v Tokiu na igrah leta 1964. Zelo se trudimo, da bodo igre v Tokiu omogočile ljudem, še posebej telesno oviranim, doseči svoje sanje. Z namenom, da tekmujočim zagotovimo najboljše okoliščine za uresničenje njihovih potencialov, obiskovalcem pa izjemno izkušnjo, pripravili učinkovit varnostni in transportni sistem. Stadion in druge objekte smo načrtovali tako, da bodo dostopni vsem. Želimo si, da bo organizacija olimpijskih iger skupaj s paralimpijskimi povečala družbeno participacijo invalidov in igre 2020 resnično
spremenila v “srečanje skupnih upov in sanj,« je še dodal.

Partnerji v pomembno podporo ZŠIS-PK

Osrednje poslanstvo ZŠIS-PK je izboljšati status športnikov in športa invalidov ter izboljšati dostopnost športnih programov ter prilagojenih športnih objektov. Kot se zavedajo, imajo pri doseganju njihovih ciljev pomembno vlogo partnerji, ki omogočajo izvajanje raznolikih programov in
aktivnosti, s katerimi ZŠIS-PK vzpostaviti čim bolj ugodne pogoje za razvoj športa invalidov. Lidl Slovenija kot zlati sponzor že vrsto let prepoznava njihov velik potencial, skupaj z ZŠIS-PK pa so razvili uspešen program Postani športnik, s katerim vzpostavljajo dolgoročni sistem za večje vključevanje mladih invalidov v športne aktivnosti.

Avdio izjave:

Dr. Boro Štrumbelj, vodja paralimpijske delegacije v Tokiu 2020

Jože Okoren, prvi Slovenec s paralimpijsko kolajno:

Darko Đurić, paralimpijec in dvakratni svetovni prvak:

Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-PK:

»S programom Postani športnik beležimo že prve dobre rezultate – v športne programe se namreč vključuje vse več mladih, prav tako pa se na Zvezo obrača vedno več staršev, ki jih zanima, kako lahko svoje otroke vključijo v športne aktivnosti. To je tudi naš namen in z aktivnostmi v tej smeri bomo nadaljevali še naprej. Prepričan sem, da bo prav kateri od njih čez nekaj let sam posegel po odličjih na paralimpijskih igrah,« je dejal Gregor Kosi, generalni direktor Lidla Slovenija. Pomemben novi partner ZŠIS-PK je tudi Loterija Slovenija. Kot izpostavljajo, sredstva iz naslova obračunanih koncesijskih dajatev predstavljajo pomemben del proračunov številnih invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij, zato je sodelovanje Loterije Slovenije z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskim komitejem logičen presek oz. skupni imenovalec področij, ki so jim še posebej blizu. »Poseben navdih nam predstavlja dejstvo, da podpiramo ljudi s posebno energijo, vrhunske športnike, ki s svojimi uspehi marsikdaj premikajo meje nemogočega, zato se zelo veselimo prihajajočih izzivov v letu 2019 sklenjenega partnerstva,« je ob postavitvi odštevalnika dejal Peter Razpotnik, član uprave Loterije Slovenija.

Print Friendly, PDF & Email