Reprezentanca inkluzivnega juda Judo zveze Slovenije se bo prvič v zgodovini slovenskega juda udeležila prestižnega tekmovanja na evropskem nivoju, tekmovanje bo 19. in 20.10. v nemškem Kölnu. V ekipi je 5 judoistov, 2 trenerja in 2 spremljevalca. Tekmovalci prihajajo iz različnih slovenskih judo klubov, kar kaže na široko vseslovensko aktivacijo. Tekmovali bodo Tina Skerlep, Nik Jerković, Žiga Vangoš, Sašo Kovač in Aljaž Colarič, trener je  Timotej Verdel, spremljevalca pa Jana Jerković in Zdenko Kovač.

Jasna želja

Inkluzivni judo je disciplina juda za športnike z različnimi sposobnostmi, ki zaradi določenih stanj, bolezni ali poškodb potrebujejo prilagoditve. Oznaka ID se nanaša na angleško besedno zvezo »Intellectual Disability«, ki v prevodu pomeni intelektualno oviranost. Na evropskem prostoru se disciplina razvija že več deset let in Judo zveza Slovenije razvoju sledi ter ga podpira. Prizadevamo si, da bi disciplina postala uradno priznana v okviru paraolimpijskih športov.

 

:: Videoprenos tekmovanja iz Nemčije

Zgledno sodelovanje

Udeležbo na 2. EP v judu za ID sofinancira Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite. Sodelovanje športne zveze in paraolimpijskega komiteja je primer dobre prakse sodobnih svetovnih trendov na področju športne politike in razvoja športa invalidov.

Print Friendly, PDF & Email