Na 5. mednarodnem tekmovanju s športnimi vozički za invalide »Rezept-Sport Wheelchair Halfmarathon«, ki je potekalo na slovitem dirkališču formule 1, na avtodromu v olimpijskem Sočiju v Rusiji, sta nastopila tudi dva Slovenca, ki sta v svojih kategorijah dosegla izjemen uspeh. Aleš Povše je v kategoriji T33/T34/T52 zasedel 3. mesto in s tem postal prvi in edini tujec, ki je prejel pokal v vseh petih letih tega prestižnega tekmovanja. Janez Hudej, štirikratni udeleženec paralimpijskih iger in evropski prvak v atletiki, je po dvajsetih letih ponovno sedel v formulo in pri svojih 57 letih v absolutni kategoriji dosegel odlično 12. mesto. Tekma, ki je potekala v organizaciji Vseruske zveze invalidov – VOI, Zveze za šport invalidov Rusije – RSSI in invalidskega fonda Enotna država in katere se je udeležilo 33 tekmovalcev iz Rusije, Francije, Italije, Armenije, Kazahstana in Slovenije, je bila obenem tudi izbirna tekma ruske »zbornaje komande« za poletne paralimpijske igre Tokio 2020, zato so bili tam najboljši ruski atleti, ki se z vožnjo na 21 kilometrov ukvarjajo profesionalno in si s tem služijo tudi svoj kruh.

Le peščica povabljenih

Rezept-Sport pol maraton je tekma, ki ji v svetu tekmovanja v formulah za invalide ni para. Tekma poteka na slovitem avtodromu v olimpijskem parku Soči ob Črnem morju samo dva tedna po dirki Svetovnega prvenstva v Formuli 1, Veliki nagradi Rusije. Tekmovanje je rezervirano večinoma za 33 profesionalnih in perspektivnih ruskih atletov med katerimi je le peščica povabljenih športnikov invalidov iz drugih držav. Tekmovalci morajo 21 kilometrov dolgo progo prevoziti v uri in pol, nato se tekmovanje prekine. Letošnje leto je tekmovalo zgolj šest tujcev, ki so dobili posebno vabilo Mikhaila Terentieva, predsednika vseruske zveze invalidov – VOI, šestkratnega paralimpijca in večkratnega dobitnika paralimpijskih medalj.

Posebnost te tekme je kratko tekmovanje v vožnji z invalidskimi vozički na 300 m, na kateri sodeluje skoraj 40 invalidov iz Rusije, ki so na vozičku največ štiri leta in so na rehabilitaciji »Osnove samostojnega življenja v invalidskem vozičku«. Namen tega predtekmovanja je predvsem navdušiti invalide za vstop v svet vrhunskega športa.

Na 5. mednarodnem tekmovanju Rezept-Sport v pol maratonu je bil najhitrejši ruski paralimpijec Aleksander Bychenok, ki je v kategoriji T52/T53 s časom 43:26.1 dosegel rekord proge in za las premagal drugo uvrščenega Vitaliya Gritsenka. V kategoriji T33/T34/T52 je s časom 53:23.8 zmagal Rus Victor Kochnev, med ženskami pa v združeni kategoriji T34/T53/T54 Rusinja Natalya Kocherkova z izjemnim časom 51:55.9.

Za Slovence predstavlja povabilo na to tekmo presežek, saj je tekmovanje v pol maratonu s športnimi vozički v Sloveniji skoraj v celoti zamrlo. Janez Hudej je štirikratni udeleženec paralimpijskih iger in evropski prvak v atletiki, ki je po dvajsetih letih ponovno sedel v formulo in pri svojih 57 letih v absolutni kategoriji dosegel zavidljivo 12. mesto s časom 1:14:50.6. Aleša Povšeta v Rusiji poznajo kot izjemnega potapljača. V Soči je odpotoval zgolj z željo, da 21 kilometrov odvozi v odmerjenem času 90 minut. To mu je uspelo več kot odlično, saj je s časom 1:25:09.0 v svoji kategoriji nepričakovano dosegel izjemno 3. mesto.

Print Friendly, PDF & Email