Najboljša športnika leta 2019 med invalidi sta strelec Franček Gorazd Tiršek in gluha smučarka Anja Drev. Med ekipami si je naslov najboljše priborila ekipa v showdownu, namiznem tenisu za slepe in slabovidne. Nagrade so podelili danes na slavnostni prireditvi krovne Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS – SPK) v Ljubljani. V ekipi showdowna, ki je na EP na Sardiniji osvojila tretje mesto, so bili Peter Zidar, Sanja Kos, Tanja Oranič, Denis Repa in Miha Susman.

Uvodoma je zbrane nagovoril Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja, zatem je sledil še govor Vladimirja Kukavice, direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO).

Tretjič Drevova

Anja Drev je na olimpijadi gluhih v Italiji osvojila peto mesto v smuku, v kombinaciji pa je ostala tik pod stopničkami na četrtem mestu, še kakšno priložnost za dober nastop pa so ji nato preprečile bolečine v hrbtu. Za najboljšo slovensko gluho smučarko je priznanje za športnico leta tretje v karieri, najboljša je bila že v letih 2015 in 2017. “Veliko mi pomeni, da so mi podelili priznanje. Zaradi težav s hrbtom nisem mogla pokazati svojih najboljših voženj. Lahko bi rekla, da smo zelo dobro delali, lovili smo sneg, dobro sem trenirala, na koncu pa me je vseeno nekaj ustavilo. To je tretje priznanje, vsako pa ima svoj pomen in sem na vsako ponosna,” je dejala športnica leta.

Tiršek petič

Tiršek, dobitnik dveh medalj s paralimpijskih iger, si je naslov najboljšega v Sloveniji prislužil z lanskim dosežkom na svetovnem prvenstvu v Avstraliji, kjer je z zračno puško stoje osvojil tretje mesto. Za Tirška je to že peto priznanje za športnika leta v Sloveniji, doslej je bil najboljši že v letih 2012, 2014, 2015 in 2016. “Na kratko lahko rečem, da sem presenečen in ponosen. Lansko leto je bilo naporno, pestile so me poškodbe in prvo polovico leta sem izpustil. A srce mi je velelo, da moram vztrajati in s svetovnega prvenstva sem se vrnil z medaljo. Posledično pa sem še športnik leta in tega sem zelo vesel,” pa je lansko leto ocenil Tiršek.

Tim opozarja nase

Na prireditvi v Ljubljani pa so danes podelili še številne druge nagrade za športne dosežke v lanskem letu. Priznanje za mladega nadarjenega parašportnika je dobil 16-letni plavalec Tim Žnidaršič Svenšek za dosežke na paraigrah mladih ter izpolnjene norme za EP v letošnjem letu.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS – SPK) podeljuje priznanja tudi vsem športnikom, ki so se z vrhunskimi dosežki izkazali na mednarodnih tekmovanjih v posameznem letu, ter njihovim trenerjem. Bronaste znake so dobili prejemniki medalj na igrah specialne olimpijade Tina Skerlep, Simona Gaser, Uroš Bernik, Anja Golčer, Timotej Galunič, Alen Šošter, Urban Goltnik, Tamara Korotaj, Vinko Rešetar, Martin Lešnik, Mario Zajfrid, Jožica Drač, Miha Zalokar, Rok Mali Vodušek, Sebastjan Ratej, Luka Gračner, Manfred Kržišnik, Atif Mulič, Primož Mrkun, Ivan Ruf, Albin Kolar, Klavdij Zorko, Žiga Vagoš in Nik Jerkovič.

Bronasta priznanja so podelili tudi udeležencem EP v inkluzivnem judu Sašu Kovaču, Žigi Vagošu, Niku Jerkoviču in Aljažu Colariču. Enaka priznanja so dobili tudi najboljši slovenski športniki na evropskih paraigrah mladih na Finskem: Luka Trtnik, Tim Žnidaršič Svenšek in Robi Kogovšek. Za medaljo na EP v biljardu na vozičkih je dobil priznanje Matej Brajkovič, za dosežke na EP za slepe in slabovidne kegljače pa Marjan Žalar in Jože Lampe. Reprezentanca v golbalu, igri z zvenečo žogo za slepe in slabovidne, je zmagala na EP divizije C, v njej so bili Matej Ledinek, Boštjan Vogrinčič, Dejan Pirc, Borut Višnikar in Robi Kogovšek.

Srebrne znake so dobili Gregor Selak za medaljo na svetovnem prvenstvu v paraplezanju, strelec Franček Gorazd Tiršek za medaljo na SP ter člani reprezentance v showdownu, namiznem tenisu za slepe in slabovidne Peter Zidar, Sanja Kos, Tanja Oranič, Denis Repa in Miha Susman.

Kulturni program sta popestrili Neja Zrimšek Žiger in Nastja Omahna ter Matej Zidarn.

Predstavniki partnerjev in podporniki

Bronaste znake so podeljevali Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyota Adria in predsednica uprave Thermane Mojca Leskovar, Polona Škrbec, vodja upravljanja družbene odgovornosti Triglav d.d. Ter mag. Robert Cugelj, direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – URI, predsednica uprave Loterije Slovenije Romana Dernovšek in veleposlanik Japonske nj. Eksc. Masaharu Yoshida. Srebrne znake sta podelila Tina Cipot, vodja Korporativnega komuniciranja pri Lidl Slovenija, in dr. Jernej Štromajer, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, Alojza Kovšca, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije, pa je podelil priznanje za perspektivnega mladega športnika. Priznanja za najboljšo ekipo, najboljšo parašportnico in najboljšega parašportnika pa sta podelila Damijan Lazar in Vladimir Kukavica.

Paralimpijka

Prireditev so obeležili še trije projekti, ki smo jih pripravljali skupaj s športniki in športnicami. Kot je bilo že omenjeno, se nam je v začetku preteklega leta s svojim sponzorskim vložkom pridružila Loterija Slovenije. Čez dober teden bo na vseh prodajnih mestih Loterije na voljo čisto nova srečka Paralimpijka, z nakupom katere boste neposredno prispevali k dobrobiti naših športnikov. Vsi udeleženci so ob odhodu s slavnostne prireditve dobili kupon, s katerim bodo srečko lahko brezplačno dobili. Naj vam bo sreča naklonjena!

Himna Trkaja in videospot

Režiserka Enya Belak Gupta z ekipo je za Zvezo za Šport invalidov Slovenije ustvarila video, s katerim želimo slovenski javnosti približati parašport in vse skupaj spodbuditi k spremljanju Paralimpijskih iger v Tokiu avgusta letos. V studiu in predvsem na terenu pa je nastajala paralimpijska himna z naslovom Drž ta tempo, njen avtor pa je raper Rok Terkaj, bolj znan pod umetniškim imenom Trkaj. Obe premieri sta poželi velik aplavz in navdušenje!

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email