Minuli torek se je ekipa Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja odpravila v Ormož, kjer je potekal prvi paralimpijski šolski dan v tem koledarskem letu. Projekt izvajamo skupaj s ŠD Invalid.

Osnovnošolci so spoznali paralimpijsko gibanje in paleto športov, ki jih imajo na voljo športniki invalidi. Podrobno jim je Matjaž Bartol, reprezentant v dvoranskem balinanju, predstavil boccio, kot je mednarodni izraz za dvoransko balinanje, ki je po pravilih in teži krogel prilagojeno invalidom. Učenke in učenci so se v športih lahko preizkusili tudi sami, pozorno pa so prisluhnili tudi življenjski zgodbi, ki jo je povedala Senta Jeler, reprezentantka Slovenije odbojke sede.

„Paralimpijski športni dan na osnovni šoli Ormož je potekal sproščeno. Otroci so pozorno prisluhnili moji zgodbi, ki sem jim jo pripravila in pokazali zanimanje z raznimi vprašanji, ki so jih po začetni tremi postavili. Tudi sama sem bila hvaležna za vabilo in sem z veseljem pripovedovala o svoji osebni zgodbi, ki me je pripeljala do športa invalidov. Mislim, da so PŠD-ju izredno pozitivna stvar, saj se tako otroci spoznajo še z drugimi oblikami športa. Dobro je, da tako otroke spodbujamo, da spoštujejo in lažje razumejo nas “invalide” in osebe s podobnimi izkušnjami. Tako tudi že od malih nog gradijo empatijo. Na koncu sem bila deležna nekaj besed zahvale od učencev in v darilo dobila risbice, tako da je bila to potrditev, da so se tudi oni imeli lepo. Za dobro energijo so poskrbeli tudi zaposleni in ravnatelj šole, ki so nam izrekli toplo dobrodošlico in nas povabili na ponovno snidenje,“ je svoje misli po prijetnem dnevu v Ormožu strnila Senta Jeler.

Print Friendly, PDF & Email