Zgodbe, ki so jih poleti s Trkajem delili mladi športniki invalidi Lena, Robi in Matic, so v glavi raperja spodbudile ideje in dale energijo izzivu, ki sta mu ga zastavila Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK) in Lidl Slovenija: ustvariti himno športnikov invalidov. Pred dnevi, ko so ti športniki v ljubljanskem studiu prvič slišali komad Ta tempo, so se v en glas strinjali, da ne gre le za njihovo himno, ki jih bo spremljala na prihajajočih paralimpijskih igrah, ampak je to himna, ki nagovarja vse slovenske športnike in vsakega, ki v življenju rabi dodatno energijo, da gre naprej in drži »ta zmagovalni tempo«.

»Ko smo se spoznali s Trkajem, smo se sproščeno pogovarjali, delili svoje občutke in izkušnje, si nisem predstavljala, kako bo iz tega nastal komad in kakšen bo. Trkaj je slišal, kar smo mu povedali in to zares dobro povzel. Himna je izpadla super, daje nam tempo in se že veselim, da jo bom poslušala pred naslednjo tekmo,« je po poslušanju povedala Lena Gabršček, kapetanka reprezentance odbojke sede. Prav odbojkarice prihodnji mesec čakajo kvalifikacije za paralimpijske igre.

Tako kot se športni uspehi ne zgodijo čez noč, tudi pot do končne verzije komada ni bila povsem preprosta. »S športniki invalidi sem se srečal večkrat in vsaka zgodba mi je dala nekaj navdiha. Po vsakem srečanju sem napisal nekaj besedila, na koncu pa smo, ko sem prišel v studio, vse besedilo zavrgli. In tako še drugič, tretjič … Šele pri peti verziji sem vedel, da je to tisto, kar sem iskal, da je to prava energija, ki jo hočem dati športnikom invalidom, njihovim navijačem in vsem ostalim,« se ustvarjanja spominja Trkaj.

Skozi vse različice je bistvo ostalo enako – ta tempo. Tempo je tisto, kar nas združuje v življenju, športu in navijanju. Že ob prvem predvajanju so se Lena, Robi in Matic prepoznali v Trkajevih besedah in uživali v ritmu nove himne, kasneje pa z njim tudi zarepali besede, ki jih bodo spremljale v prihodnje: »Drž ta tempo!«. Nihče v studiu ni ostal ravnodušen.

Himna, ki je namenjena promociji športa invalidov ter motivaciji in zanimanju za spremljanje paralimpijskih iger, pa bo, po mnenju prisotnih, hitro prerasla te okvirje. »Pri ustvarjanju komada Ta tempo nismo imeli v mislih, da delamo himno, zato tudi ne spominja na običajne športne himne. Želeli smo pripovedovati zgodbo, narediti glasbeno podlago za situacije, v katerih se lahko najde vsakdo. Je nekaj, kar ti da motivacijo in te dvigne, kot bi se nekdo s tabo pogovarjal in te spodbujal, da greš naprej,« je povzel producent Damjan Jovič.

»Na današnje poslušanje sem prišel kot čisto prazen list papirja, nisem si želel predstavljati, kakšna bo končna verzija. Po prvem poslušanju sem prav presenečen, res dobro sede v uho in lahko bi jo poslušal vedno znova,« se je na himno odzval Robi Bojanec, igralec košarke na vozičkih.

Z njim se je strinjal tudi Matic Keržan, ki tekmuje v odbojki sede: »Zagotovo bo v mojih ušesih vsakič, ko se soočam z izzivi ali sem na tleh in si bom rekel »Dajmo, gremo še naprej, zmogel bom to!«.

Ob sproščenem druženju se je Trkaj zahvalil mladim športnikom invalidom za njihov doprinos in začetni val energije, ki je pripeljal do končne pesmi: »En kratek pogovor, kot sem ga imel z njimi na začetku tega kreativnega procesa, lahko vpliva na nekaj velikega, kot je ta komad, zaradi katerega verjamem, da bodo Slovenke in Slovenci naše športnike invalide videli kot borke in borce, kar v resnici so. Ponosen sem, da sem del te zgodbe.«

Partnerja projekta Postani športnik, Zveza ŠIS-SPK in Lidl Slovenija, bosta tempo s slovenskimi športniki invalidi držala tudi na paralimpijskih igrah v Tokiu, avgusta 2020, himna Ta tempo, pa bo javno razkrita v kratkem.

Print Friendly, PDF & Email