Na današnjo odločitev Japonske in Moka o prestavitvi za letos predvidnega največjega športnega tekmovanja za eno leto se je odzval tudi Mednarodni paralimpijski komite (IPC). V krovni svetovni zvezi za šport invalidov so odločitev o prestavitvi na leto 2021 sprejeli z razumevanjem.

Ker sta izvedba olimpijskih in paralimpijskih iger tesno povezani, v zadnjih desetletjih morajo vsi kandidati za gostitelja olimpijskih iger zagotoviti tudi pripravljenost za izvedbo tekmovanja za športnike invalide, je premestitev olimpijskih iger na leto 2021 posledično premaknila tudi paralimpijske.

Te bi morale biti po prvotnih načrtih v Tokiu med 25. avgustom in 6. septembrom.

Predsednik IPC Andrew Parsons je v uradnem pojasnilu ob prestavitvi iger dejal, da je bila odločitev pravilna: “Preložitev iger Tokio 2020 kot posledica pandemije covid-19 je absolutno pravilna. Zdravje in življenja morajo biti vedno na prvem mestu. V takšnih časih preprosto ni mogoče izvesti športnih tekmovanj.”

Predsednik IPC je še poudaril, da v trenutkih boja proti novemu koronavirusu šport ni v ospredju. “V teh trenutkih je najpomembnejši boj za človeška življenja. Moramo narediti vse, da ustavimo epidemijo. V teh okoliščinah bi bilo nesmiselno, če bi vztrajali, da še naprej sanjamo športne sanje o Tokiu 2020.”

V IPC so poudarili, da je bilo pomembno, da so odločitev o prestavitvi sprejeli že zdaj. Tako se bodo lahko vsi udeleženci posvetili stvarem, ki so v teh trenutkih pomembnejše, šport pa bo spet v ospredju naslednje leto.

“Paralimpijske igre v Tokiu naslednje leto bodo izjemna predstava svetovnega praznika človečnosti, ko bomo spet vsi skupaj,” je še poudaril Parsons.

V imenu športnikov je pogled na prestavitev podala kanadska plavalka Chelsey Gotell, predstavnica športnikov v svetu IPC. “S stališča športnikov je to prava odločitev, pa tudi za igre in na splošno za paralimpijsko gibanje. Zdaj vsaj vemo, kdaj približno se bodo stvari dogajale. Športnikom pa bo to omogočilo, da naredijo korak nazaj in se osredotočajo na trenutno pomembne stvari.”

Pri tem je še izpostavila, da si noben športnik ne želi priti na veliko tekmovanje, če se nanj ne more ustrezno pripraviti, sedanje razmere pa številnim zmanjšujejo možnosti treningov in tekmovanj ali jih celo povsem onemogočajo.

Print Friendly, PDF & Email