V tem tednu je Mednarodni paralimpijski komite (MPK) pripravil precej aktivnosti na področju izvedbe in organizacije paralimpijskih iger v Tokiu prihodnje leto. MPK je pripravil tudi serijo spletnih seminarjev za vodje paralimpijskih odprav.

Ob tem je MPK postregel z informacijami o pripravi iger, COVID-19, prizoriščih, paralimpijski vasi, nastanitvi, vstopnicah, otvoritvenih in zaključnih slovesnostih ter kvalifikacijah za igre. Slovenske barve sta na webinarju zastopala dr. Boro Štrumbelj in njegova namestnica Jana Čander.

Optimistično naprej

„Olimpije igre in paralimpijske igre v Tokiu bodo, bi lahko bil slogan teh dni. Celotni organizacijski ustroj je v celoti zagnan. Seveda je v tem trenutku največ aktivnosti s strani organizatorjev v tem trenutku namenjenih iskanju optimalnih rešitev za zagotovitev varnosti udeležencev z vidika zdravja in preprečevanja morebitnega širjenja COVID-19 na igrah. Veliko je še dilem, saj se situacija dnevno spreminja, so se pa Japonci problema lotili z vso resnostjo. V ta namen bodo opravili tudi veliko znanstveno raziskavo na basebolskem stadionu, kjer bodo z najsodobnejšo tehnologijo preučevali širjenje virusa med gledalci. Najpomembneje v tem trenutku pa je, da se tekmovalni program ne bo spremenil, ostalo bo najverjetneje enako število udeležencev, kar pomeni, da so sanje mnogih parašportnikov, da se bodo kvalificirali na igre, še zmeraj uresničljive. Nekoliko ostaja odprto vprašanje, kako bo do iger potekal postopek kvalifikacijskih tekmovanj, vendar pa se MPK trudi, da bo zagotovil ne glede na situacijo enake pogoje za vse parašportnike na svetu. Če sem bil na začetku pandemije med prvimi skeptiki in napovedal, da letos iger ne bo, sem tokrat optimističen, saj smo se vsi od takrat veliko naučili in ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov trenutno ne vidim razloga, da bi bile igre naslednje leto odpovedane. Življenje mora iti naprej, parašport tudi, s tem pa tudi paralimpijske igre Tokio 2020/21. Zagotovo bodo to izredno dobro organizirane igre, pa tudi z vidika varovanja zdravja vseh udeležencev varne paralimpijske igre,“ je po koncu uspešnega tedna sklenil dr. Boro Štrumbelj.

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email