Na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskem paralimpijskemu komite smo se letos ustvarjanja koledarja lotili malo drugače. Znanemu ilustratorju Mitji Bokunu smo priskrbeli fotografije naših športnic in športnikov v akciji, Mitja pa je iz fotografij ustvaril izjemne ilustracije. Koledar tako krasi 13 ilustracij naših športnikov, fotografije, ki so bile osnova za ilustracije, pa so prispevali fotografi Vid Ponikvar, Matic Klanšek, Jaka Ažman, Luka Matijevec, Miha Kačič ali so iz osebnega arhiva športnikov. Koledar je grafično oblikoval Dejan Šmid.

Motivi leta 2021

Na ilustracijah koledarja 2021 so tako pristali Matjaž Bartol in Branka Petrak (hokej na električnih vozičkih), Robert Žerovnik in Jože Klemen-Joc (curling na vozičkih), Jernej Slivnik (paraalpsko smučanje), Tina Skerlep (inkluzivni judo), Klemen Lokar (košarka na vozičkih), Luka Trtnik (paranamizni tenis), Franc Pinter Ančo (parastrelstvo), Lucija Planinc (paraplavanje), Henrik Plank (paraatletika meti), Anej Doplihar (parakolesarstvo), Roman Kejžar&Robi Kogovšek (paraatletika-teki), Marino Kegl (tenis gluhi) in Suzana Ocepek (odbojka sede).

Odličen medij širši javnosti

„Koledarji so vsak dan v našem življenju, kupujemo pa jih le ob koncu leta. Zato mora biti njegova vsebina prilagojena potrebam ciljnega občinstva. Izdelati, izdati in še promovirati koledar ni enostavno, povedano iz lastnih izkušenj, saj sem ga izdelala za odbojko sede. Poleg dobre ideje, fotografije gledamo vso leto, vzame več mesecev časa, da se ga pripravi. Koledar, narejen na Zvezi za ŠIS-SPK, je odličen medij tudi širši javnosti, saj vsaka slika kaže svojo zgodbo pred podobe in jezika. Prikazuje različne športe, s katerimi se ukvarjamo športniki invalidi. Kar je dobro. Nikoli ne veš, kdaj pride koledar v roke osebi, ki se želi ukvarjati s športom, pa mogoče ni vedela, da zadnjo obstaja pravi šport. Meni osebno je odbojka sede spremenila življenje!“ je povedala odbojkarica Suzana Ocepek.

Šport in energija

Izvedeli pa smo tudi, kako je koledar nastajal.
„Dobil sem klic oblikovalca Dejana, s katerim sva pred tem sodelovala pri enem drugem naročniku. Povezal me je z Majdo Vesel Kočar z Zveze ŠIS-SPK, ki mi je razložila, kaj in kako bi naredili, da je želja, da se za koledar ilustrira športnike invalide. Seveda sem bil takoj za, ker zelo rad delam na takih in podobnih projektih, ki niso tako “komercialni”, ampak imajo za seboj lepo zgodbo in vsebino. Najprej so izbrali katere športnike bodo na koledar umestili in za vsakega sem dobil nekaj slik, katere bi bile primerne. Nato se se odločil kateri motiv bi mi ustrezal, dal v potrditev in se lotil risanja. Gre za risanje s svinčnikom na papir (to je osnova), potem pa je dodana še plast tuša, na koncu pa še dodelano digitalno (zrcalne podobe in pa detajli in barve). Največji izziv mi je bi, da bi naredil koledar, katerega bi pogledal in pomislil na šport in energijo, ki jo športniki vlagajo in nebi sploh opazil, da so to športniki invalidi. Torej z risbo, barvo in energijo v opazovalcu vzbuditi popolnoma druge občutke. Zelo sem zadovoljen, mislim da je en mojih boljših projektov in izvedb. Sam koledar skozi vse slike drži rdečo nit, energijo in je barvno lepo poln. Glede na to, da že visi pri meni v stanovanju, pove vse,“ je ob koledarju povedal ilustrator Mitja Bokun.

Print Friendly, PDF & Email