Slovenska paraplavalna reprezentanca se v tej drugi fazi „lockdowna“ pripravlja, kolikor je to v danih razmerah mogoče. „Imamo vodo, kar je veliko, veliko bolje kot v prvem lockdownu. Spoštujemo priporočila in ukrepe. Trenutno se izvaja vodni del štirikrat tedensko v Ljubljani pod vodstvom Emila Tahirovića. Suha vadba, vodi jo Kristina Žagar, pa preko spleta,“ pojasni selektorica plavalne reprezentance Jana Čander. Trenerji so v danih razmerah še dodatno inovativni.

Prvo tekmovanje na Hrvaškem

„Pred novim letom smo skupaj z reprezentančnimi trenerji pripravili virtualno tekmovanje na 50m prosto. Sodelovalo je 12 paraplavalcev z različnih lokacij po Sloveniji. Izvedba je bila s pomočjo trenerjev zelo uspešna, saj so morali posneti in izmeriti časa svojih paraplavalcev na treningu. Video in čas pa so poslali v obdelavo selektorici in glavnemu trenerju. S pomočjo „timinga“ Plavalne Zveze Slovenije se je čase glede na specifiko točkovalo po IPC točkovnem sistemu. Z virtualnim tekmovanjem smo razbili monotonost in uspešno motivirali paraplavalce. Trenerji pa smo pridobili čase in s tem podlago za uskladitev ali dopolnitev programa za vsakega posameznika. Po programu je prvo tekmovanje konec meseca februarja na Hrvaškem,“ nadaljuje Jana Čander.

Začelo se bo z evropskim prvenstvom

Pred dvema dnevoma je strokovna komisija razpisa Mladi upi 2020, Zavarovalnica Triglav in zavod Vse bo v redu sta že osmič zapored objavila razpis, svojo podporo namenila tudi našemu nadarjenemu paraplavalcu Timu Žnidaršiču Svenšku. „Vsem, ki so za Tima glasovali se iskreno zahvaljujem. Tim je bil od septembra v fazi rehabilitacije, saj mu je nagajala kolenska vez. Poškodba je sanirana in počasi se privajamo na program, ki je zastavljen za leto 2021. Program bo zelo naporen, saj načrtujemo nastop na evropskem prvenstvu (maja 2021) in odplavano normo za nastop na paralimpijskih igrah, po katerih sledi še nastop na svetovnem prvenstvu. Glede na vse bo podpora zelo dobrodošla, saj bomo lahko z njo dodali kakšen dodaten trening, meritve in priprave,“ je še dodala Jana Čander.

* – fotografije so arhivske, posnete so bile na pripravah reprezentance septembra 2020 v Novi Gorici

Print Friendly, PDF & Email