Minuli mesec je Laškem v Hotelu Thermana potekal trening paranamiznoteniških reprezentanc, trening kamp v mestu ob Savinji je organiziral Gorazd Vecko, ki vodi britansko izbrano vrsto.

Drugič v Sloveniji

„To je bil že drugi koronakamp v Laškem. Prvega smo opravili lani oktobra, zdaj še v začetku februarja,“ pove Vecko, ki še posebej izpostavi, zakaj so ti trening kampi, ki potekajo v skladu z epidemološkimi standardi v zaprtem mehurčku, tako pomembni.

Dobra praksa in izkušnja

„Ob prihodi smo se vsi udeleženci vnovič testirali, tako je to v dobroorganiziranem mehurčku, kot radi poimenujemo turnirje, ki potekajo v takem zaprtem krogu. Na tem mestu hvala Thermani Laško, da nam je omogočila izvrstne pogoje – tako za bivanje kot treninge v kongresnem centru,“ nadaljuje Vecko, ki pove, da so vadili po štirikrat na dan. „Na voljo smo imeli sedem miz, sodelovali tudi sparing partnerji iz Slovenije, ki lahko trenirajo. Pridružili so se nam športniki neinvalidi, ki so trenirali pod vodstvom Vecka in reprezentančne selektorice Andrej Ojsteršek Urh, tudi osebne trenerke Darka Jorgiča. Pridružil pa se nam je tudi trener Jože Urh, ki je pripravil za vse udeležence tudi posebno namiznoteniško delavnico, t.i. workshop, kjer so zbrani spoznavali skrivnosti igre,“ še izvemo od Vecka.

Ni konec sveta

„Veseli smo, ker lahko treniramo. V Veliki Britaniji veljajo strogi ukrepi, to razumemo. Tam vadijo po štirje igralci skupaj, med sabo ni mešanja. Več kot leto dni igralke in igralci niso zapustili države, zato so taki trening kampi na tujem pomembni tudi s psihološkega vidika! Zato smo v Laškem komaj čakali kosila in večerje, da smo malce poklepetali, se družili. Delo pa nam precej olajša dovoljenje britanske vlade, da lahko potujemo in se vračamo domov brez karantene,“ Vecko o izzivih, s katerimi se soočajo športniki in trenerji v Veliki Britaniji. „Predvsem želimo dati možnost igralcem, da potujejo, da jim pokažemo, da korona ni prevzela celega sveta, da se lahko igra, trenira,“ poudari Vecko, ki je vodil treninge za britansko in slovaško izbrano vrsto, dobro in kvalitetno je z njimi treniral naš Luka Trtnik, ki se je kampa udeležil s trenerjem Ožbejem Poročnikom.

„Ti dnevi in treningi v Laškem so bili izvrstni, trenirali smo v najlepši državi v Evropi in najlepšem mestu v Evropi, to je Laško, slovenskem paralimpijskem centru. Kjer so se skupaj s Thermano Laško vnovič izkazali, tu pa se počutimo kot doma,“ izvemo od Gorazda Vecka, ki je ob tem tudi pohvalil napredek in razvoj domačega upa Luke Trtnika.

Konec maja

V minulih dneh je postalo tudi jasno, da bo Laško med 28.5. in 6.6. center svetovnega paranamiznega tenisa. Najprej bo potekal že 17. Slovenia Open Thermana Laško, za tem pa sledi še sploh prvič v zgodovini tudi posebni kvalifikacijski turnir za paralimpijske igre, kjer se bodo delile še zadnje vozovnice za paralimpijske igre v Tokiu. „Po zadnjih podatkih bosta turnirja v Laškem edina v tem letu, za nameček pa moramo vedeti tudi to, da športnice in športniki že več kot leto dni turnirjev zaradi COVID-19 sploh nimajo,“ sklene Vecko.

Print Friendly, PDF & Email