Po odmevnih organizacijah svetovnega in evropskega prvenstva ter turnirjem Slovenia Open Thermana Laško je naša Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite pred novim izzivom. Med 3. in 5. junijem bomo v Laškem v Športni dvorani Tri lilije kot prvi v zgodovini gostili kvalifikacije za paralimpijski namiznoteniški turnir.

Luka Trtnik

Slovenski kvartet

Kvalifikacijski turnir v Laškem bo še zadnja priložnost za udeležence, da si priigrajo mesto na paralimpijskem turnirju, v Laškem bo na voljo 21 vozovnic. V Slovenijo prihaja 226 parašportnic in parašportnikov iz 50 držav. Tekmovanje bo na sporedu od četrtka do sobote, žreb skupin bo opravljen v sredo, 2.6. Slovenske barve bodo branili Andreja Dolinar, Luka Trtnik, Primož Kancler in Alen Bečirević, tekmovali pa bodo pod taktirko selektorja Ožbeja Poročnika.

:: Uradna spletna stran dogodka (v angleškem jeziku)
:: Spletni prenosi na YT naše zveze

„Z veseljem in odgovornostjo smo sprejeli novico, da smo v letu 2019 bili izbrani za organizatorja 1. kvalifikacijskega turnirja paralimpijske igre v Tokiu v namiznem tenisu za športnike invalide. Posebnost tokratnega prvenstva v začetku junija bo tudi v tem, da ga bomo izvajali v času COVID-19 pandemije, ki narekuje še posebej težke pogoje za organizatorje športnih tekmovanj. Kljub vsem strogim zdravstvenim pogojem, ki jih je potrebno spoštovati, bomo poskušali športnikom zagotoviti športni spektakel, ki ga že skoraj dve leti ni nihče v svetu uspel zagotoviti. Seveda pa prepričanje namiznoteniške krovne organizacije ITTF temelji na našem zaupanju, ki so ga vseh preteklih letih zgradil naši člani organizacijskega odbora in prostovoljci, ki so nepogrešljiv člen vsake dobre organizacije. Ob tej priložnosti se vsem deležnikom iskreno zahvaljujem, da so sprejeli vse izzive in skupaj z nami sedli na razburkano barko, ki se bo peljala skozi valove prihajajočih izzivov,“ pred turnirjem v Laškem razmišlja Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

21 vozovnic

„Na voljo bo 21 vozovnic, 21 mest na igrah v Tokiu. Kdor zmaga v svoji skupini, se uvrsti v Tokio,“ pojasni Gorazd Vecko, prvi mož britanske izbrane vrste, hkrati pa tudi tisti, ki bdi nad organizacijo športnega dela tekmovanja v mestu ob Savinji. „Te kvalifikacije bodo zaradi COVID-19 razmer drugačne, posebne. Igralci bodo omejeni na pot od hotelske sobe do dvorane. Ko bodo odigrali, se bodo takoj vrnili v hotel. Za vse nas bo to velik izziv. Predvsem pa moramo vedeti in še posebej spoštovati, kaj vse morajo parašportniki in parašportnice v današnjih COVID-19 časih narediti, da sploh do Laškega pridejo,“ nadaljuje Vecko.

COVID-19 kampi

Laško je postal simbol za vrhunski parašportni dogodek, ki vse nudi na enem mestu. To se je potrdilo tudi v času COVID-19. Od lanske jeseni pa vse do letošnje pomladi so tu potekali trije mednarodni COVID-19 kampi, vodil jih je prav Vecko. Mesto ob Savinji pa nudil izjemne pogoje, predvsem varno in brezhibno izvedbo. Vse skupaj je dober temelj, da bo tako tudi v času paralimpijskih kvalifikacij! „Predvsem smo hoteli dati možnost igralcem, da potujejo, da jim pokažemo, da korona ni prevzela celega sveta, da se lahko igra, trenira,“ je Gorazd Vecko izpostavil pomen COVID-19 kampov v Sloveniji.

Izjemni uspehi

Prav namizni tenis je tisti šport, ki je Sloveniji v preteklosti prinesel obilo veselja in ponosa. V prvi vrsti zavoljo naše izjemne parašportnice Mateje Pintar Pustovrh, ki je leta 2004 kot prva Slovenka osvojila zlato paralimpijsko medaljo, bilo je na igrah v Atenah. Uspehi so se nadaljevali na evropskih in svetovnih prvenstvih (v glavni vlogi ob Mateji pa še Andreja Dolinar, v ekipnih tekmah tudi Barbara Meglič). Z njimi, uspehi namreč, pa smo v Sloveniji na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite rasli tudi organizacijsko. Začelo se je smelo s prvim mednarodnim turnirjem Slovenia Open Thermana Laško, nadaljevalo z evropskim prvenstvom leta 2007, v zadnjih desetih letih pa smo postali zaupanja vreden partner, gostitelj največjih mednarodnih tekmovanj. Slovenia Open Thermana Laško je postal osrednji turnir v svetovnem koledarju. Zveza ŠIS-SPK je leta 2017 gostila evropsko prvenstvo, leto za tem še odmevnejše svetovno prvenstvo SPINT 2018. Se je pa naša zveza pred dobrim mesecem dni zavoljo tedanjih epidemioloških razmer odločila, da na pozno jesen premakne organizacijo in gostiteljstvo 17. namiznoteniškega turnirja Slovenia Open Thermana Laško.

Print Friendly, PDF & Email