Luka Trtnik, namiznotenisač, je peti potnik v naši paralimpijski odpravi za 16. poletne paralimpijske igre, ki se bodo začele 24. avgusta v Tokiu.

Poleg Trtnika so potniki za Tokio še parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, parakolesar Anej Doplihar in paraatlet Henrik Plank. V prihodnjih treh tednih bo jasno, ali se bodo v letalu za Tokio vkrcali še paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek (nima še norme), paralokostrelec Dejan Fabčič (ima normo, med 3. in 11. julijem lovi kvoto) ter paratriatlonec Alen Kobilica (tudi zanj je Zveza ŠIS-SPK vložila vlogo za bipartitno pogodbo).

Slovenija bo tako vnovič imela predstavnika v paranamiznem tenisu, kjer smo se leta 2004 po zaslugi Mateje Pintar Pustovrh veselili zlatega odličja na paralimpijskih igrah v Atenah.

23-letni Trtnik potuje na igre na podlagi bipartitne pogodbe, ki jo je vložila Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite. Trtnik je dobil zeleno luč, pobuda naše zveze je bila prepoznana in potrjena.

Luka Trtnik prihaja iz Domžal, enajst let je član NTK Mengeš, kjer vadi pod taktirko trenerja Davida Orešnika. V reprezentanci je Trtnikov trener Ožbej Poročnik, prej sta to vlogo opravljala Damijan Lazar in Darko Kojadinovič. Leta 2017 je na 4. evropskih paraigrah osvojil dve zlati kolajni: posamično in igra dvojic. Na petih evropskih paraigrah je bil leta 2019 med posamezniki srebrn, v igri dvojic pa bronast. Na članskih turnirjih se je najvišje zavihtel leta 2018 v Italiji, ko je v Lignanu osvojil srebro v ekipni konkurenci. Igra v razredu 7, kjer je v tem hipu uvrščen na 34. mesto na svetovni lestvici. Na mednarodni sceni je debitiral leta 2015 na tekmovanju na Madžarskem.

„Še zdaj ne morem verjeti… Vesel sem. Verjetno pa bom dojel, ko bom stopil z letala v Tokiu. Dejansko se mi bodo uresničile sanje vsakega parašportnika,“ je ob veselem dogodku povedal Luka Trtnik.

Ambasador programa Postani športnik

„Odločite se za šport, ki bogati življenje in veliko daje. V prvi vrsti narediš nekaj zase, šport je izvrstno zdravilo za življenje, s športom lahko rešiš številne težave, ki jih imaš. Jaz sem s pomočjo športa izboljšal svoje gibanje in si okrepil samozavest!“ pa Luka pove, zakaj se je zapisal parašportu. Je tudi ponosni ambasador programa Postani športnikhttps://www.zsis.si/postanisportnik/, ki ga skupaj razvijata Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite. S programom Postani športnik želimo vzpostaviti učinkovit dolgoročni sistem za večje vključevanje mladih invalidov v šport ter obenem dvigniti prepoznavnost pomena športa invalidov v slovenski javnosti. Skozi šport in rekreacijo namreč mladi razvijajo svoje zmožnosti, krepijo samopodobo in s tem pomembno pripomorejo h kakovosti življenja.

Paralimpijski šport

Paranamizni tenis je paralimpijski šport, s katerim se lahko ukvarjajo športniki najrazličnejših vrst invalidnosti. Glede na svoje sposobnosti lahko igrajo tako stoje kot sede na invalidskem vozičku. Paranamizni tenis sodi med najhitrejše igre z žogo. V paranamiznem tenisu  športnike invalide delimo  v tri skupine: sedeči igralci paranamiznega tenisa (skupina sedečih igralcev 1 do 5), stoječi igralci ( skupina stoječih igralcev 6 do 10 ) paranamiznega tenisa in igralci z lažjo duševno motnjo ( igralci skupine 11). Pravila igranja paranamiznega tenisa se razlikujejo le v skupini sedečih igralcev paranamiznega tenisa, ki narekuje pravilo, da pri začetnem udarcu (servisu) mora žogica prečkati zadnjo linijo nasprotnikove igralne mize in ne sme skozi stransko linijo mize. Vse ostala pravila igre so enaka kot pri igralcih namiznega tenisa neinvalidih.

Print Friendly, PDF & Email