Na paralimpijskih igrah v Tokiu danes na strelišču Asaka nastopata oba slovenska strelca na igrah. Franc Pinter je z zračno puško leže v kategoriji R3 osvojil 42. mesto, medtem ko je bil Franček Gorazd Tiršek v tej disciplini v svoji kategoriji R5 osmi in še ujel popoldanski finalni nastop.

Franc Pinter

Za Pinterja je bil današnji nastop zadnji na letošnjih igrah; potem ko je v svoji najboljši disciplini z zračno puško stoje le za malenkost ostal brez finala in bil deseti, se danes v njegovi slabši disciplini ni izšlo.

Pinter je šele v zadnjih dveh serijah (105,4 in 105,6) stopnjeval nastope, pred tem pa je imel nekaj slabših dosežkov, tako da je skupno končal na 42. mestu. Tudi sicer že pred tekmo v tej disciplini ni pričakoval tako dobrega rezultata kot v ponedeljek, a je vseeno upal na presenečenje.

“V tej disciplini znam presenetiti, znam pa tudi odstreljati tako, kot sem danes. Malo je bilo na silo, šele v peti in šesti seriji sem naredil tisto, kar bi moral že prej. Malo me je preganjal čas, imel sem samo še 17 minut do konca. Malo sem pohitel in so padale desetke, tako kot bi morale že prej,” je po tekmi dejal izkušeni strelec slovenske ekipe.

Zanj je bil to na osmih paralimpijskih igrah v karieri tudi zadnji nastop v Tokiu. Čeprav je pred igrami namignil, da se bo mogoče že tukaj odločil, ali so bile tudi zadnje, pa zdaj pravi, da si bo vzel še nekaj časa za razmislek.

“Pred Tokiem sem res že razmišljal, da bi bile te igre zadnje. A me je Polona prepričala, naj počakam vsaj še do svetovnega prvenstva. To je nenazadnje moj način življenja, treningi, počitek in tekme. Se bom pa posvetoval tudi z domačimi, ki zaradi tega veliko žrtvujejo. Leta so tudi že tu in včasih malo ponagaja zdravje. Bomo videli,” pa je 68-letni Pinter nadaljevanje športne poti še pustil odprto.

V nadaljevanju strelskega sporeda je imela Slovenija danes še drugega udeleženca. Tiršek, dobitnik srebra v ponedeljek z zračno puško stoje, ki je tudi zanj najmočnejša disciplina, je imel danes še drugo tekmo s tem orožjem. Kot je po osvojeni medalji poudarila trenerka Polonca Sladič, bi razbremenjeni Tiršek lahko bil resen kandidat za finale.

Na koncu je Tiršek poskrbel za precej nervoze v slovenskem taboru, saj v negotovi tekmi vse do zadnjega strela ni bilo jasno, ali je v finalu. A je sveži paraolimpijski podprvak na koncu le prišel do popoldanskega nadaljevanja, z izidom 653,4 pa je finale ujel kot zadnji, osmi. Novozelandca Michaela Johnsona je ugnal le za dve desetinki kroga, najboljši po kvalifikacijah je bil Italijan Andrea Liverani s 639,4 kroga.

Finale v tej disciplini bo na sporedu ob 13.45 po japonskem oziroma 6.45 po slovenskem času.

STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email