Z močnim aplavzom, vzkliki in številnimi čestitkami je danes Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS – SPK) pred paralimpijskim odštevalnikom sprejela paralimpijsko reprezentanco, ki se je vrnila s paralimpijskih iger v Tokiu. Na sprejemu so odpravo pozdravili glasni navijači, parašportniki, predstavniki pokroviteljev, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in drugi častni gostje, posebno pozornost pa so namenili 50. in 51. paralimpijski medalji, ki ju je v domovino v nedeljo zvečer prinesel parastrelec Franček Gorazd Tiršek.

»Ko se športniki vračamo z največjih tekmovanj in če je ob tem prisoten še ekipni uspeh, da pridemo z medaljo, je pa še posebej posebno in prijetno. Športniki treniramo, se odrekamo, prizanesti nam morajo tudi poškodbe, v pravem trenutku je treba biti v pravi formi. Danes smo veseli,« je po vrnitvi z iger v japonski prestolnici Tokio povedal Franček Gorazd Tiršek.

Slovenska paralimpijska reprezentanca je z nastopom na 16. paralimpijskih igrah upravičeno zelo zadovoljna, saj so ob dveh Tirškovih medaljah tudi ostali športniki nanizali izvrstne rezultate. »Za nami je največji športni dogodek, kar paralimpijske igre so. Posebne, ker so bile zgledno organizirane v času, ko se ves svet ukvarja s pandemijo COVID-19. Zagotovo tudi najbolj zahtevne: tako za vse deležnike kot za japonske organizatorje. Pa kljub vsemu odlično pripeljane do konca brez večjih pretresov, ki bi jih povzročila pandemija. Naši športniki so upravičili in še presegli pričakovanja. Želeli smo, da bi osvojili 50. kolajno na poletnih paralimpijskih igrah, prišli smo do 51. Tradicionalno so strelci tisti, ki v najbolj zahtevnih okoliščinah ohranijo mirno roko. Franček Gorazd Tiršek je tisti parašportnik, ki že nekaj let zapored kroji sam svetovni vrh strelstva. Tokratna paralimpijska odprava je bila preplet  izkušenj in mladosti, slednja bo v naslednjih časovnih okvirjih krojila naše športne rezultate. Priložnost se jim ponuja že leta 2024, ko bo bližnji Pariz gostil najboljše športnike. Upam, da bo pandemija le še bled spomin in bodo ponovno polne tribune v podporo vseh športnikov, ker si to preprosto zaslužijo,« je dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS – SPK.

Tudi ostalih šest parašportnikov, parastrelec Franc Pinter – Ančo, lokostrelec Dejan Fabčič, paraatletik Henrik Plank, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, paranamizni tenisač Luka Trtnik in parakolesar Anej Doplihar so bili s celotno izkušnjo paralimpijskih iger zadovoljni, saj jim je dala nove izkušnje in dodatno motivacijo za nadaljevanje svoje kariere ter predano delo.

»Sem se parkrat že zarekel, kako dalje. A dokler bodo rezultati, bom delal, treniral in vztrajal. Zagotovo do prihodnjega svetovnega prvenstva,« pa izkušeni parastrelec Franc Pinter Ančo napoveduje, da štirikratni dobitnik paralimpijske kolajne in osemkratni udeleženec iger še ni rekel zadnje v vrhunskem parašportu.

Paralimpijcem je dobrodošlico ter čestitke ob vrnitvi iztekel veleposlanik Japonske Hiromichi Matsushima, ki se je uspehov naših športnikov razveselil.

V imenu zlatega pokrovitelja, Lidla Slovenija, je zbrane pozdravil generalni direktor, Gregor Kosi: »V Lidlu Slovenija smo resnično ponosni, da smo del te izjemne zgodbe. Naj vam

povem, da je v našem podjetju v zadnjih 14 dneh vladalo pravo navijaško vzdušje, sodelavke in sodelavci so glasno pošiljali dobre želje na drug konec sveta. Na letošnjih paralimpijskih igrah se je potrdilo to, kar pravijo paralimpijci – nič jim ne manjka. Niti dve novi medalji. Ravno zato se iskreno veselim vsega, kar še prihaja.«

Zimske paralimpijske igre so pred vrati

Ob zaključku sprejema so predstavniki Zveze ŠIS – SPK napovedali bližajoče zimske paralimpijske igre, ki bodo potekale marca leta 2022 v Pekingu. Na njih bo nastopil slovenski paramučar Jernej Slivnik, ki se iger izjemno veseli in se skupaj s strenerjem Romanom Podlipnikom na tekmovanje že intenzivno pripravlja. »Pozna se, da je pred nami sezona tekmovanj na najvišji ravni: t.j. svetovno prvenstvo in paralimpijske igre. Vse ekipe pospešeno trenirajo. Verjamem pa, da bomo konkurenčni in sposobni izboljšati rezultate iz preteklih prvenstev in paralimpijskih iger,« poudari Jernejev trener Roman Podlipnik, za fizično pripravo Slivnika pa skrbi dr. Mitja Bračič.

Ob napovedi zimskih paralimpijskih iger je zbrane goste pozdravil tudi veleposlanik Ljudske republike Kitajske Wang Shunqing, ki je skupaj z Jernejem Slivnikom ter predsednikom Zveze ŠIS-SPK Damijanom Lazarjem razkril odštevalnik v novi podobi – ta bo odšteval čas do zimskih paralimpijskih iger.

Print Friendly, PDF & Email