Med 15. in 22. septembrom Moskva gosti svetovno prvenstvo v plezanju, s tekmovanji pa so prvi začeli paraplezalci. Letošnjega svetovnega prvenstva v Moskvi se je udeležila najštevilčnejša ekipa paraplezalne reprezentance do sedaj.  Tanja Glušič (AK Ravne) tekmuje v kategoriji omejitve vida B2, Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture) v kategoriji omejitve gibanja RP3, Matej Arh (AO PD Kranj) v kategoriji omejitve gibanja RP1 in novinka Manca Smrekar (AO PD TAM Maribor) v kategoriji omejitve gibanja RP3.

V sredo sta nastopila že dva: Matej Arh je v svoji kategoriji zasedel 6. mesto in ostal brez finala. Tanja Glušič pa je bila prestavljena v kategorijo B2, kjer je zasedla izvrstno 2. mesto. Danes bosta nastopila še Gregor Selak in debitantka Manca Smrekar.

Letos so za paraplezalci dve tekmi svetovnega pokala. V Innsbrucku je Selak osvojil bron, v Brianconu pa ga je na tretji stopnički zamenjala Glušičeva. Na obeh tekmah pa so bili vsi tekmovalci prav na robu finala.

»Po eni sezoni brez tekem smo letos imeli verjetno najbolj obsežne priprave. Kljub temu se bomo letošnjega SP v smislu pričakovanj lotili bolj previdno. Vsi tekmovalci so sicer v dobri formi in lahko (nekateri z malo sreče) računajo na finale ali še kaj več. Predvsem ne vemo, ali se bo nadaljeval letošnji trend previsnih smeri, ki v paraplezanju pomeni veliko razliko, niti kako bodo izgledale kategorije, saj se bo na novo klasificiralo skoraj pol atletov (in na ta račun lahko naši tekmovalci dobijo še kakšne močne tekmece). Veliko bo odločala tudi dnevna forma, postavljalci smeri in še kaj. Še največ upov za medaljo polagamo na najizkušenejšega tekmovalca Grega Selaka, ki že ima lepo zbirko odličij s SP. Za Tanjo je žal treba reči, da je ob vseh zdravstvenih težavah, ki jih je imela letos pravi čudež, da je tako konkurenčna za finale. Matej in Manca pa upam, da bosta stavila na sproščenost in presenetila z dobrim rezultatom,« je pred odhodom v Moskvo razmišljal trener Ravnik.

Print Friendly, PDF & Email