Za nami je 2. igralni dan na evropskem prvenstvu odbojke sede v Turčiji. Članice so ob dvojnem programu dan sklenile s polovičnim izkupičkom, do prve zmage pa so prišli člani.

Prva za člane

V današnjo tekmo so Slovenci po sinočnjem porazu proti Hrvaški stopili odločeni, da dosežejo prvo zmago na letošnjem evropskem prvenstvu. Že takoj so pokazali, da mislijo resno in z agresivno igro onemogočali Čehe, ki nikakor niso zmogli povezati svoje igre, tako da se je niz končal pri 13 točkah Čehov. Drugi in tretji niz je bil poln napak in nervozne igre na obeh straneh, v drugem so slavili Čehi (27:25), v tretjem pa Slovenci (22:25). Očitno jih je to podžgalo, saj so v četrtem nizu igrali odlično tako na servisu kot tudi bloku in nasprotnikom niso dopustili, da bi se jim približali. Na koncu se je končalo z dobljenim setom in končno zmago s 3:1!

»Tekma je bila polna nihanj. Prvi set smo odigrali, kot znamo! Potem smo zelo padli. Vse skupaj smo vzeli preveč lahko. Padli smo, Čehi so to izkoristili, padli smo na njihov nivo in s svojo igro so premagali, obrnili pa so nas z njihovo igro. V nadaljevanju smo spet zaigrali svojo igro in zmagali. Občutek prve zmage pa je fenomenalen,« je bil po uspehu proti Čehom ponosen na svojo ekipo kapetan Matjaž Majdič, ki je nekaj besed namenil še torkovi tekmi proti Rusiji, ki je aktualni paralimpijski podprvak!

»Na to tekmo gledam kot na čast. Da igramo proti taki ekipi. V tekmo bomo šli in odigrali po najboljših močeh,« je dodal kapetan.

 

Dopoldan poražene

Slovenija, naša ženska izbrana vrsta, ima bogato zgodovino dvobojev z reprezentanco Nemčije v odbojki sede. Ko sta obe ekipi v popolni postavi, so tekme ponavadi izenačene in vedno zanimive. Danes je bila Slovenija žal preveč oslabljena, da bi lahko kljubovala Nemkam.

Tekme ženske reprezentance:

17.10.
Slovenija – Hrvaška 3-0 (25-13, 25-11, 25-19)

18.10.
Slovenija – Nemčija 1-3 (25-22, 13-25, 14-25, 9-25)
Slovenija – Turčija 3-0 (25-9, 25-5, 25-1)

19.10.
Slovenija – Finska (15.00)

20.10.
Slovenija – Poljska (15.00)

Tekme moške reprezentance:

17.10.
Slovenija – Hrvaška 0-3 (9-25, 13-25, 18-25)

18.10.
Slovenija – Češka 3-1 (25-13, 25-27, 25-22, 25-14)

19.10.
Slovenija – Rusija (19.30)

Tudi prvi set danes je nakazal na izjemno borbeno tekmo, ekipi sta v nizih dosegali točke in se izmenjevali v vodstvu. Na koncu so več koncentracije imele Slovenke in dobile prvi niz na 22. V drugem nizu se je že pokazala razlika v širini kadra, Nemke so stopnjevale ritem in ustavile Slovenke na 13 točki. Tudi tretji in četrti niz sta pokazala, da v moderni odbojki sede brez močne klopi ni mogoče konkurirati ekipam s široko bazo igralcev.

»V prvem nizu smo po kazale, da se lahko kosamo z njimi, v nadaljevanju pa nam je mogoče popustila zbranosti. Pokazalo se je, da v tej postavi niso dosti trenirale. A to ni izgovor. Dale smo vse od sebe, pokazalo pa se je, da so bile Nemke boljše,« je tekmi povedala Lena Gabršček.

»Na tekmo smo se dobro pripravili. V prvem setu smo jih presenetili. Je pa težko igrati s šestimi igralkami brez menjave in ustavljanja igre, ko ti ne steče po željah. V nadaljevanju smo malenkost pasti, malce so nam pošle moči. Sem pa zadovoljen z dobljenim setom, kar nas navdaja z optimizmom za naprej,« je povedal selektor Simon Božič.

Suvereno boljše od domačink

Slovenke so dosegle pričakovano zmago proti neizkušeni ekipi Turčije, ki pa je v določenih delih tekme pokazala veliko borbenosti in dosegla nekaj lepih točk. A to vseeno ni zadostovalo, da bi lahko konkurirale našim puncam. Dovolj za zmago 3:0

»Najprej bi čestitala Turkinjam za prvi nastop na večjem tekmovanju. So začetnice, naša ekipa se je sprva malce lovila, s servisi smo dobile tekmo. Zmaga je super popotnica za naprej. Jutri nas čakajo Finke. Vemo, kako odigrati, precej jih dobro poznamo, gojijo pa dokaj neugodno in nepredvidljivo igro,« je po drugem igralnem dnevu povedala kapetanka Lena, ki je pogled usmerila v torek.

»O tej tekmi ni kaj veliko povedati, vse skupaj smo izkoristili za trening, jutri pa gremo naprej. Tekma s Finsko bo odločala o 2. mestu v skupini. Naša želja je zmaga, dali bomo vse od sebe,« je dodal trener Simon Božič.

Print Friendly, PDF & Email