Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskemu paralimpijskemu komiteju aktivno izvajamo program »Paralimpijski šolski dan«, ki je koncept promocije športa invalidov s sodelovanjem osnovnošolcev in ga v Sloveniji izvajamo od konca šolskega leta 2014/15.
Kapetanka reprezentance odbojke sede Lena Gabršček je predstavila svojo življenjsko zgodbo, mladi so se v skladu z NIJZ priporočili preizkusili v športnih panogah parašporta, parašportnik Matjaž Bartol pa jim je predstavil šport boccia, dvoransko balinanje.

»V sredo, 17.11.2021 se je verjetno vsak izmed nas na športnem dnevu, tako učitelj kot učenec, zamislil in bil strašno hvaležen za svoje zdravo telo. Izvajalci Zveze za šport invalidov Slovenije v sodelovanju s Športnim društvom Invalid Ljubljana so nam namreč prišli predstavit različne paralimpijske športe. Dve skupini otrok sta športe spoznavali v telovadnici, dve skupini pa v razredu poslušali predavanje o paralimpijskemu gibanju ter paralimpijske igrah in predstavitev Lene Gabršček. Kdo je to? To je kapetanka ekipe v sedeči odbojki, ki je letošnje leto osvojila 4. mesto na evropskem prvenstvu. Kapetanka, ki je v ekipi zaradi tega, ker se je rodila brez levo roke pod komolcem. In ni se vdala. Nato so se skupine še zamenjale. Tako malo je potrebno, da smo srečni. To ‘malo’ je naše zdravje. Pa je res? Ko ga imamo je malo, ko pa ga ni, pa je vse. Kljub temu, so nam lahko paralimpijci vzgled s svojo vztrajnostjo, zanosom in pozitivno energijo. Zelo smo hvaležni za to izkušnjo, da smo lahko eno dopoldne preživeli z njimi,« pa so svoje vtise strnili na OŠ Brinje.

Zavarovalnica Triglav je partner in podpornik projekta Paralimpijski šolski dan. Poleg finančne prispeva tudi praktične nagrade za otroke, ki sodelujejo v kvizu, ki ga pripravimo na takih dnevih.

Print Friendly, PDF & Email